Hvad er en a-kasse?

Inden man vælger a-kasse, er det en god idé at sætte sig ind i, hvad en a-kasse egentlig er. Ordet A-kasse er en forkortelse af ”arbejdsløshedskasse”. A-kasser er statsstøttede organisationer, som forsikrer danskerne imod arbejdsløshed. Når man er medlem af en a-kasse, sikrer man sig økonomisk tryghed, hvis man bliver arbejdsløs. 

Ved at indbetale et beløb hver måned til en a-kasse, opnår man retten til at modtage dagpenge, hvis man mister sit arbejde. Dermed behøver man ikke at søge kontanthjælp eller andre sociale ydelser imens man er jobsøgende, da man i stedet har sin ret til dagpenge.

Læs mere >>> Alt om a-kasser

A-kasser og statistik i Danmark

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering udgiver månedlige oversigter over antal medlemmer i de i alt 22 forskellige a-kasser i Danmark. Per januar 2024 var der i alt 2.130.410 danskere indmeldt i en a-kasse. Langt størstedelen af dem er fuldtidssikrede medlemmer, med kun nogle få titusinder som deltidsforsikrede. Dermed er de fleste af alle arbejdsdygtige danskere indmeldt i en af de 22 a-kasser.

Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

Er du stadig ikke medlem af en a-kasse fordi du finder det svært at vælge hvilken a-kasse som passer bedst til dig, eller ønsker du at skifte a-kasse? Det kan være svært at finde rundt i alle de a-kasser, som er til rådighed, derfor har vi samlet dem på denne side. Nogle a-kasser er specialiseret inden for bestemte jobområder, hvorimod andre er mere bredt favnende, så der er altid en a-kasse som vil passe til netop dig.

Medlemstyper og dagpengesatser

Man kan enten være et fuldtidsforsikret eller deltidsforsikret medlem i en a-kasse. Medlemstypen afhænger af hvor mange timer man arbejder. Hvis man arbejder over 30 timer om ugen skal man være fuldtidsforsikret, hvorimod man er deltidsforsikret hvis man arbejder 30 timer om ugen eller derunder.

Det månedlige kontingent som du betaler til din a-kasse, afhænger af om du er fultids- eller deltidsforsikret. Samtidig har medlemstypen også betydning for hvor mange dagpenge man kan få udbetalt om måneden. Her ses dagpengesatsen (højeste sats) for 2024:

  • Fuldtidsforsikret: 20.359 kr./måned
  • Deltidsforsikret: 13.573 kr./måned

Derudover er dagpengesatsen afhængig af, om du lige er dimitteret fra din uddannelse og er jobsøgende, eller om du er forsørger.

Forskellige slags a-kasser

Der findes i alt 22 forskellige a-kasser i Danmark, og det kan derfor være svært at finde rundt i hvilken a-kasse som er bedst til dig. Derfor er det en god idé at gennemgå den ovenstående liste for at få en idé om, hvilken a-kasse du skal vælge.

Er du for eksempel uddannet pædagog eller arbejder inden for pædagogik, kan det være en god idé at melde dig ind i BUPL’s A-kasse, da de kan vejlede inden for netop dette arbejdsområde. Eller er du nyuddannet akademiker og jobsøgende, kan du melde dig ind i Akademikernes A-kasse og tage del i deres kurser og workshops eller søge på deres jobportal. Det er også muligt at melde sig ind i en mere bredt favnende a-kasse såsom Det Faglige Hus, hvor du kan blive medlem uanset hvilket job du har.

Således er der stor forskel på alle de forskellige a-kasser i Danmark, og det kan være en god idé at tænke over netop hvilken a-kasse som er bedst for dig. 

Noget at tage til tanke inden man vælger a-kasse

Her er nogle gode råd man bør tænke over, når man vælger a-kasse:

  • Hvilken a-kasse skal jeg vælge i henhold til mit arbejdsområde?
  • Hvor mange timer arbejder jeg og hvilken medlemstype skal jeg anmode om?
  • Hvad er prisen?
  • Er der tilbud for studerende?
  • Indgår der råd og vejledning, karrieresamtaler, workshops etc.
  • Mulige tilkøb af forsikringer?
  • Andre tilbud og rabatter?

Alle a-kasser er meget forskellige i forhold til deres tilbud for deres medlemmer, alligevel har de det til fælles, at de alle sikrer økonomisk tryghed, hvis man skulle gå hen og blive arbejdsløs.