fagforening bilde1

Skift til en anden fagforening

Der kan være mange gode grunde til, at du ønsker at skifte fagforening, og faktisk er det en ret ukompliceret process. Læs mere om hvilke fordele der kan være ved at skifte fagforening, hvornår man bør skifte fagforening og hvordan man helt konkret skifter fagforening. Skift til en ny fagforening i dag og få den rigtige sparringspartner til dit arbejdsliv.

For alle Priser: fagforening 69 kr. /md., a-kasse 497 kr. /md.

Det Faglige Hus

  • Bliv medlem i både fagforening og a-kasse og få gratis fagforening i 6 måneder.
  • Rabattilbud på bil, bolig og ferie
  • Store besparelser på forsikringer
Annoncelink
For alle Priser: fagforening fra 49 kr. /md., a-kasse 514 kr. /md.

Frie

  • Billig fagforening og a-kasse for alle
  • Danmarks bedste lønsikring
  • Gratis foredrag, træning i jobinterview, karrierecoaching mm.
Annoncelink
Hvilken fagforening passer dig?

Hvis du er usikker på, hvilken fagforening der passer bedst til dig og dit erhverv, kan du bruge vores søgefunktion nedenfor. Søg efter erhverv eller erhvervsområde.

Ønsker du at skifte fagforening?

Der kan være mange grunde til, at man har lyst til at skifte fagforening.

Får du for eksempelvis et nyt job i en anden branche, som har en fagforening, der passer bedre til dig og dit arbejdsliv, kan det være en god idé at skifte fagforening. Eller måske ønsker du blot at spare nogle penge om måneden på et medlemskab af en billigere fagforening? Det kan også være, at en specifik fagforening har specifikke medlemsfordele som taler til dig og dit behov.

Lige meget hvad årsagen er til, at du gerne vil skifte fagforening, så er det en god idé at tænke over nogle ting og regler, som følger med i et skift af fagforening. På denne side giver vi information om, hvordan man skifter fagforening, opsigelsesvarsler, besparelser, medlemsfordele mm. Således du er bedre udrustet inden du skifter fagforening.

Hvilke opgaver udfylder fagforeningerne?

Lad os først se på, hvad fagforeningerne gør for dig som lønmodtager.

Den traditionelle fagbevægelse er historisk set sat i værk for at beskytte arbejdstagernes arbejdsvilkår, og i dag er det fagforeningernes opgave at forhandle om de forskellige punkter i de kollektive overenskomster med arbejdsgiveren. Dermed arbejder fagforeningerne stadig aktivt for, at dig og dine kollegaer kan få et godt og sundt arbejdsmiljø.

Når de kollektive overenskomster er i hus, gælder aftalen for alle medarbejdere på området. Det vil også sige de medarbejdere, der ikke er fagforeningsmedlemmer eller har valgt en billigere løsning med de såkaldte ”gule” fagforeninger. 

De gule fagforeninger inkluderer tværfaglige fagforeninger såsom ASE, Det Faglige Hus og Krifa. Disse gule fagforeninger har typisk kun meget få overenskomster, ligesom de hverken kan tage dine sager med i Arbejdsretten eller accepterer medarbejdernes strejkeret.

Herudover kan de dog give dig den samme type vejledning om forskellige arbejdsforhold, såsom opsigelsesvarsler, løn, arbejdskontrakter og lignende, dog ud fra et mere generelt synspunkt end hos de fagspecifikke fagforeninger. Derfor bør man tænke over, hvilken type fagforening man gerne vil flytte til inden man skifter.

Læs mere >>> Alt om fagforeninger

Fagforeningerne versus a-kasserne

Når det kommer til fagforeninger og a-kasser, er der stor bestemmelsesfrihed, og du vælger således frit, om du vil være medlem af begge dele, ingen af delene eller blot én af delene. Du kan være medlem af flere fagforeninger, men kun én a-kasse ad gangen.

Det er ikke ukendt, at medarbejdere møder en vis forventning fra arbejdspladsen om, at man er meldt ind i en specifik fagforening. Men her er det vigtigt at huske på, at du altid selv vælger, hvor du vil være medlem, og om du overhovedet har lyst til at betale denne faste udgift i dit budget. 

Mens a-kassen giver dig en økonomisk sikring ved arbejdsløshed, er fagforeningen et godt kort at spille ud, hvis du støder på tvister, mobning eller chikane ude på arbejdspladsen. Forestil dig, at du bliver underbetalt, ender i et konkursbo, bliver psykisk chikaneret eller uretmæssigt fyret ved graviditet og får brug for faglig eller juridisk vejledning. 

Fagforeningerne har historisk set spillet en central rolle i den danske arbejdsmarkedsmodel. Udgangspunktet har været, at arbejderne står stærkere i fællesskab og tilmed kan opnå mere gunstige forhold ved forhandling frem for lovgivning. Jo flere medlemmer en fagforening har, jo større et pres kan fagforeningen lægge ved en overenskomstforhandling. Derfor er det værd at tænke en ekstra gang over sit skift af fagforening i forhold til hvilken sektor man arbejder inden for og gerne vil støtte op om.

Fagforeningerne er fortsat vigtige på arbejdsmarkedet, men er ligeledes et frivilligt tilbud. Så om du vil betale til dem eller ej, er helt og holdent op til dig, men det er selvfølgelig en rigtig god idé at overveje et medlemskab for at støtte op om den gode sag og opnå de mange medlemsfordele.

Læs mere >>> Bliv medlem af en fagforening

Skridtet mod at skifte fagforening

Flere branchespecifikke fagforeninger stiller krav til, at du som medlem arbejder inden for området og/eller er uddannet inden for branchen. 

I løbet af et langt arbejdsliv er det ikke noget særsyn, at mange får lyst til at lade karrieren gå i en helt anden retning. Måske har du gennem flere år været pædagog, men ønsker nu at fokusere på kommunikation og sprog i drømmen om at afprøve dit talent som tekstforfatter. Eller måske drømmer du om at blive selvstændig med din egen webshop. Karriereskiftet indebærer med stor sandsynlighed et farvel til den gamle fagforening og en overflytning til ny fagforening, muligvis en mere tværfaglig en af slagsen.

De enkelte fagforeninger har lidt forskellige procedurer for, hvordan du melder dig ud og bliver overflyttet til en anden fagforening. Det er derfor altid en god ide at tjekke op på fagforeningens hjemmeside. Ønsker du at skifte fagforening, skal du også være opmærksom på opsigelsesvarslet i den gamle fagforening.

I flere tilfælde kan du udfylde en elektronisk blanket hos den nye fagforening og lade dem om at overflytte dig. Du skal naturligvis holde øje med, om du rent faktisk bliver meldt ud af din gamle fagforening. Flytter du både fagforening og a-kasse, så sørg for, at din anciennitet fra den gamle a-kasse bliver overført til den nye a-kasse, så du bevarer din dagpengeret.

Læs mere >>> Skift a-kasse

Opsigelsesvarsel ved skifte til ny fagforening

Måske har du et ønske om overflytning fra den gamle fagforening til den nye inden for ganske kort tid. Det kan som regel også godt lykkes, men du skal dog være særligt opmærksom på, at der hos nogle fagforeninger kan være opstillet et længere opsigelsesvarsel. 

I medierne har der været nævnt eksempler på 6 måneders opsigelse, men hos flere fagforeninger er varslet meget kortere og bør således ikke hindre dig i at skifte over til din nye fagforening.

Det er ofte ganske nemt at skifte fagforening via fagforeningens hjemmeside. Man kan i de fleste tilfælde også bestille et telefonopkald, og så bliver det hele ordnet via telefonen.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt der er nogle bestemte regler for skift af fagforening, vil vi råde dig til at tage direkte kontakt til fagforeningen, for at være på den sikre side.

Skift fagforening og opnå store besparelser

Hvis der er behov for at skabe mere luft i økonomien, så kan det være en mulighed at foretage et pristjek på fagforeningen. Der kan nemlig være store besparelser at hente ved at skifte fagforening.

Der kan godt være omkring 500 kr. at spare om måneden ved et skift. De billigste fagforeninger tilbyder deres tjenester for under 100 kr. om måneden, hvorimod dé fagforeninger, der forhandler overenskomst og er aktive i det politiske liv, har priser omkring 500 kr. pr. måned for kontingentet.

Men før du skifter til en billigere fagforening, er det en god idé at spørge dig selv, hvad vil jeg have ud af mit medlemskab hos min fagforening? Fagforeningen kan nemlig v ære en fast sparringspartner gennem dit arbejdsliv, og de kan hjælpe dig på mange områder. 

Derfor bør man overveje, hvor meget rådgivning og vejledning man har brug for, og om det er inden for en specifik branche. Hvis man f.eks. er pædagog, kan det være mere fordelagtigt at melde sig ind i BUPL i stedet for Krifa, også selvom Krifa er billigere.

Læs mere >>> Se billige fagforeninger i 2024

Giver det mening at skifte fagforening?

På samme måde som med a-kasse skal kontingentet til fagforeningen ses som en pakkeløsning, hvor man individuelt må gøre op med sig selv, om det giver mening at flytte fagforening.

Er man ikke ansat under overenskomst, giver det måske mening at få kigget lidt mere på den månedlige udgift og se, om man kan gøre det billigere hos en anden fagforening. Der er imidlertid også andre hensyn at tage, da fagforeningen ofte står som en branchespecifik sparringspartner, der kan tilbyde rådgivning og vejledning med speciale i lige netop ens fagområde.

Vælger man en anden billigere fagforening med speciale inden for et andet fagområde, så kan de måske ikke hjælpe på samme måde ved ledighed, eller når man gerne vil have sat yderligere skub i karrieren gennem den rette sparring og karrierevejledning.

Fagforeningerne har nemlig stor fokus på at skabe et netværk for sine medlemmer gennem workshops, arrangementer og foredrag med eksperter og fagfolk, som har et indgående kendskab til ens situation. Samtidig får man også mulighed for at møde ledige og ansatte med de samme kvalifikationer som én selv, hvilket kan udvide ens netværk og muligvis skabe nogle nye arbejdsmuligheder.

Disse muligheder går man måske glip af, hvis man havner i en mindre branchespecifik fagforening, hvor rådgivningen vil være af en mere generel karakter.  

Hvis man derimod føler, at man egentlig kun har brug for hjælp til mere generelle forhold, så vil det være oplagt at have fokus på det månedlige kontingent, da alle fagforeninger i en vis udstrækning kan tilbyde hjælp og rådgivning omkring løn og ansættelse samt juridiske forhold.

Derfor skal du huske at spørge dig selv, giver det mening for mig at skifte fagforening?

Medlemsfordele hos fagforeningerne

Fagforeningerne har et hav af tilbud til deres medlemmer, hvilket også kan påvirke ens beslutning om at skifte fagforening. Det er måske især gennem disse tilbud, at man for alvor kan få sparet på indkøb, som man ellers ville foretage andre steder.

Medlemstilbuddene er meget ens fra den ene til den anden fagforening, men alligevel kan der være særlige tilbud og rabatter, som lige præcis er et match med ens øvrige udgifter. På denne måde kan det indirekte give rigtig god mening at tage imod tilbuddet og skifte fagforening.

Pris er som altid en vigtig parameter, men sørg for at læse alle detaljerne igennem for eventuelle tilbud og rabatter, så du foretager det bedste valg for din situation. Det kan også være en god ide at ringe til de forskellige fagforeninger for at høre, hvordan det samlede billede ser ud.

Tænk dig om inden du skifter fagforening

Der er altså flere vigtige ting man bør tænke over inden man foretager et skift af fagforening. Vi har opsummeret de vigtigste pointer her, som du kan gå igennem inden du for alvor skifter. 

  • Hvorfor vil jeg skifte fagforening? (Eksempelvis nyt job, bedre tilbud etc.)
  • Er der nogen ulemper eller noget jeg kommer til at savne ved at skifte fagforening?
  • Hvilken fagforening vil jeg gerne skifte til og hvorfor?
  • Hvad er fordelene ved at skifte til den nye fagforening?
  • Hvor længe er opsigelsesvarslet fra min gamle fagforening?
  • Hvordan skifter jeg fra min gamle til min nye fagforening?
  • Ved skift af både fagforening og a-kasse, skal jeg være opmærksom på, at min anciennitet følger mig til min nye a-kasse.

Hvis du bruger 10 minutter på at tænke over disse spørgsmål, kan du gøre dig selv mere udrustet til at skifte fagforening. Når du er sikker i din sag og hvis du har nogen spørgsmål til skiftet, kan du altid kontakte din fagforening.

Læs mere >>> Se alle fagforeninger i Danmark