Det Faglige Hus
Fagforening & A-Kasse

FOR ALLE
Bliv medlem af Danmarks billigste fagforening og a-kasse

Det Faglige Hus
 • Gratis fagforening i 3 måneder
 • Rabattilbud på bil, bolig og ferie
 • Store besparelser på forsikringer
Samlet: 556 Kr./Md.
Fagforening: 69 Kr./Md.
A-Kasse: 487 Kr./Md.
3F
Fagforening & A-Kasse

FOR UFAGLÆRTE OG ERHVERVSUDDANNEDE LØNMODTAGERE 
Bliv medlem af Danmarks største fagforening

3F
 • Få hjælp i en af de 66 lokalafdelinger i Danmark
 • Gratis billetter til Superliga kampe
 • Gratis løntjek
Samlet: 977 Kr./Md.
Fagforening: 464 Kr./Md.
A-Kasse: 513 Kr./Md.
Lederne
Fagforening & A-Kasse

FOR LEDERE OG BETROEDE MEDARBEJDERE
Bliv medlem af en fagforening og a-kasse med fokus på ledelse

Lederne
 • Juridisk hjælp inden for 24 timer
 • Netværk og sparring for ledere
 • Op til 90% i lønsikring
Samlet: 554 Kr./Md.
Fagforening: 195 Kr./Md.
A-Kasse: 469 Kr./Md.
Ase
Fagforening & A-Kasse

FOR ALLE
Bliv medlem af en tværfaglig a-kasse og fagforening

Ase
 • Gratis online kurser
 • Rådgivning om økonomisk styring
 • Vidensportal for selvstændige og freelancere
Samlet: 585 Kr./Md.
Fagforening: 71 Kr./Md.
A-Kasse: 514 Kr./Md.
Krifa
Fagforening & A-Kasse

FOR ALLE
Bliv medlem i Krifa - fagforening og a-kasse.

Krifa
 • Gratis fagforening i 2 måneder
 • Juridisk rådgivning
 • Lønsikring
Samlet: 631 Kr./Md.
Fagforening: 139 Kr./Md.
A-Kasse: 492 Kr./Md.
Frie
Fagforening & A-Kasse
FOR ALLE LØNMODTAGERE OG SELVSTÆNDIGE
Bliv medlem i en a-kasse og fagforening med fokus på dine interesser

 

Frie
 • Danmarks bedste lønsikring
 • Gratis foredrag og oplevelser
 • Træning i jobinterview, karrierecoaching, personprofilanalyse mm.
Samlet: 567 Kr./Md.
Fagforening: 69 Kr./Md.
A-Kasse: 498 Kr./Md.
FOA
Fagforening & A-Kasse

FOR ALLE
Bliv medlem af FOA

FOA
 • Juridisk hjælp
 • Overenskomst og politisk kraft
 • Tjek på løn og økonomi
Fagforening: 179,5 Kr./Md.
A-Kasse: 510 Kr./Md.
Hvilken fagforening eller a-kasse passer dig?

Vil du tegne en lønsikring?

I dag tilbyder de fleste a-kasser i Danmark, at man kan tegne en lønsikring. Hvis man har mange faste udgifter, og vil være ekstra dækket ind under en eventuel fyring, er det altså en rigtig god idé at overveje en lønsikring.

Der er til gengæld mange regler og detaljer som man bør have styr på før man tegner en lønsikring. På denne side har vi samlet den vigtigste information omkring lønsikring i Danmark. Find ud af hvad en lønsikring er, hvordan man tegner en lønsikring, specifikke detaljer, forhandling mm. Hvis du har konkrete spørgsmål til din lønsikring, kan du altid kontakte din a-kasse.

Hvad er en lønsikring?

En lønsikring er en ekstra forsikring som du kan tegne hos a-kasserne. Det er en forsikring, som giver dig ret til et ekstra beløb ved ledighed udover dagpenge. Mange overvejer derfor at tegne en lønsikring, hvis de ikke mener, at dagpengene vil række til at dække alle faste udgifter, hvis man skulle miste sit job. Man kan tegne forsikring hos a-kassen, som ofte dækker 80-90% af lønnen. 

Man bør dog se på sin indkomst, og overveje om man tjener nok til at en lønsikring giver mening. Lønsikringen dækker nemlig udover dagpengene, hvor satsen allerede ligger på 19.083 kr. Derfor bør man tjene noget mere om måneden for virkelig at få nytte af en lønsikring.

Lønsikring gennem a-kassen

Vil man være sikker på at modtage dagpenge i en ledighedsperiode, skal man være med i en a-kasse og betale et månedligt kontingent. Det er et ufravigeligt krav. Det kræves desuden, at man enten har haft 1924 timers beskæftigelse eller har været medlem af en a-kasse i 1 år. 

Som dimittend fra en længerevarende uddannelse gælder der dog nogle lidt andre krav, idet man her blot skal indmelde sig seneste 14 dage efter sidste eksamen. Dagpengene udbetales månedligt ud fra faste satser, der for 2020’s højeste sats lyder på 19.083 kr. pr. måned ved en fuldtidsforsikring. Derudover har a-kasserne en række attraktive medlemstilbud.

▶︎ Er du ikke medlem af en a-kasse endnu? Læs mere her

Man kan dog vælge at tegne en supplerende lønsikring. Det kan bl.a. ske gennem a-kasserne, men også gennem banker. For de billigste løsninger betaler du under 100 kr. om måneden for at have lønsikringen.

Ved at betale ind til lønsikringen kan du i tilfælde af en uforskyldt ledighedsperiode få udbetalt en fast procentdel af din tidligere løn (typisk omkring 80-85%) oven i dagpengene i en forudbestemt periode. Det giver et noget større rådighedsbeløb. 

A-kasserne opererer med særligt specifikke krav for lønsikringen, men det er alment gældende, at du skal være medlem af en a-kasse og have betalt ind til ordningen i mindst 9 måneder inden ledighedsperioden. Herudover stilles der bl.a. krav til lønningsniveau og antal måneder, man har været i arbejde inden for en given periode. Overvej derfor alle aspekter, inden du siger ja tak til en lønsikring.

Lønsikring – som supplement eller alternativ til a-kassen

Lønsikring kan bruges som supplement eller alternativ til dagpenge. Her skal man naturligvis tage hensyn til ens egen økonomi og lønniveau. Fordelen ved at tegne lønsikring gennem a-kassen er, at man ikke skal sikre det beløb, som man får fra dagpengesatsen. 

Det er således beløbet over dagpengesatsen, der skal sikres. Anvendes lønsikring som et alternativ til en a-kasse vil det være nødvendigt at dække dagpengesatsen, hvilket vil medføre en større månedlig præmie.

Der kan også forventes store forskelle i forhold til krav, der stilles omkring udbetaling, jobsøgning og ledighedsperioder. Er man ikke medlem af en a-kasse og ønsker en alternativ lønforsikring, så vil der med stor sandsynlighed være flere krav til at få udbetalt lønsikringen.

A-kasser får støtte fra staten til udbetaling af dagpenge, mens firmaer, der specialiserer sig i lønsikring, naturligvis har egne profitopgørelser, som der skal tages hensyn til. 

Der er også forskel på, hvor meget de forskellige aktører vælger at dække, men dækningsgraden ligger typisk på enten 80 pct. eller 90 pct. af lønnen. Der er hos mange mulighed for at dække 40.000 kr. om måneden over dagpengesatsen, men hos nogle udbydere af lønsikringer vil der kun være mulighed for at dække omkring 20.000 kr. over dagpengesatsen.

Det er også vigtigt at bemærke, at der for lønsikring bliver opkrævet en yderligere afgift på 1,1% i skadeforsikringsafgift, som er en afgift, der bliver afkrævet for staten.

Lønsikring – Hvor meget over dagpenge ønsker du?

For 2020 er dagpengesatsen på 19.083 kr. om måneden, og det vil være i forhold til dette beløb, at man skal vurdere behovet for lønsikring. Inden man får tegnet en lønsikring, så er det et afgørende krav, at man ikke må have kendskab til sin opsigelse.

Det vil også være nødvendigt at se på kvalifikationsperioden, som ofte svinger mellem 6 og 12 måneder. Kvalifikationsperioden er antallet af måneder, som man har været tilmeldt ordningen, før man blev ledig. Det kan have stor betydning, hvis man skal have været i arbejde i 12 måneder kontra bare 6 måneder for at få udbetalt sin lønsikring.

I nogle tilfælde ser man også på, at den ansatte selv siger op. Også her er der stor forskel på, hvordan de forskellige aktører ser på det i forhold til udbetaling af lønsikring.  På dette punkt skiller Frie sig ud i forhold til øvrige konkurrenter og udbydere af lønsikring. De tilbyder nemlig lønsikring selv i den situation, hvor man selv vælger at sige op.

Lønsikring – Hav styr på detaljerne

Selvrisiko er også en term, som man støder på i forbindelse med lønsikring. Flere aktører har en selvrisiko på 30 dage, hvilket betyder, at man først får sin lønsikring udbetalt 30 dage efter ledigheden er påbegyndt. En lønsikring uden selvrisiko koster mere, men her kan man altså være sikker på at få lønsikringen udbetalt uden at skulle vente en måned.

Priserne for lønsikring angives før skat, da der er mulighed for fradrag. Flere aktører indberetter selv beløbene, men under alle omstændigheder har du mulighed for at trække det fra i skat.

Når man skifter medlemskab hos en a-kasse, er det en nem sag at få overført sin anciennitet. Men med lønsikring skal man være mere på mærkerne, da det ikke altid er en mulighed. Det kommer an på, hvilke specielle betingelser, der er gældende i ens lønsikring. Har man tegnet lønsikring i kombination med andre forsikringsprodukter, så kan man havne i en situation, hvor man er bundet til sit forsikringsselskab og må vente med at skifte.

Lønsikring – Vær forberedt på forhandling

Dagpengeretten varer i to år hos a-kasserne, mens det er en anden sag for lønsikringer, hvor der ofte sættes en maksimal grænse for, hvor lang tid lønsikringen udbetales. Der kan også være grænser for, hvor mange ledighedsperioder, man har inden for 24 til 36 måneder. Det kan være, at man har et kort ledighedsforløb, men det betyder, at man opbruger sin ret til lønsikring. Hvis der er en grænse på 3 ledighedsforløb, så kan man måske ende med slet ikke at have mulighed for at bruge sin lønsikring. 

Så det gælder naturligvis om at tage hensyn til, hvilket form for arbejde man har. Det er formentlig også noget, man kan diskutere med a-kassen eller udbyderen af lønsikring. Hvis man for eksempel ønsker at fjerne denne maksimale grænse for ledighedsforløb inden for 24 til 36 måneder, så vil der være mulighed for at forhandle omkring sådan en betingelse.

Nogle udbydere af lønsikring vil også kræve, at du tager imod de jobs, som de finder til dig. 

Forsikringsselskaber har ligesom a-kasserne naturligvis også en handlingsplan for den ledige i form af møder og aktiviteter. Disse genplaceringsforløb kan imidlertid været skruet helt anderledes sammen. Det gælder derfor om at få læst alle betingelser igennem, før man indgår lønsikringen. 

Der er plads til forhandling, men det er nødvendigt, at man på forhånd er forberedt på, hvad man ønsker, og hvad man ikke ønsker at deltage i.

At tænke over inden du tegner lønsikring

Der er dermed mange aspekter, som man bør tænke over inden man tegner en lønsikring. For at opsummere, har vi samlet de vigtigste funderinger og spørgsmål, som man kan spørge a-kassen om inden man tegner en lønsikring. Således er man bedre udrustet med al nødvendig information, inden man tager valget om at lave en lønsikring. 

 • Hvad er kvalifikationsperioden? Det vil sige, hvor længe skal man have indbetalt til forsikringen før man kan få udbetalt lønsikringen?
 • Er der en selvrisiko på f.eks. 30 dage? Altså hvornår kan jeg få udbetalt min lønsikring i forhold til min første ledighedsdag.
 • Hvor meget kan jeg trække fra i fradrag hos skat?
 • Hvad vil der ske med min lønsikring, hvis jeg skifter a-kasse?
 • Hvor lang tid kan jeg få udbetalt lønsikring ved siden af dagpenge?
 • Er der nogle krav hos a-kassen, som jeg skal være opmærksom på, når jeg tegner lønsikring. F.eks., skal jeg tage imod de jobs der tilbydes og udformer forsikringsselskabet en handlingsplan for mig?

Hvis du stiller din a-kasse disse spørgsmål, er du altså bedre rustet til at tage valget om at tegne lønsikring. I sidste ende skal du spørge dig selv, ”Giver det mening at tegne en lønsikring i forhold til min indkomst og faste udgifter?” Hvis svaret er ja, kan du jo kontakte din a-kasse og sætte processen i gang.

▶︎ Se liste over alle a-kasser i Danmark