Profession group image

Medie, kultur, turisme, idræt og underholdning

Erhvervsområdet medie, kultur, turisme, idræt og underholdning er et yderst vidtfavnende område, der indbefatter så forskelligartede jobs som journalist, klaverstemmer, skuespiller, fotograf, sportsdommer, turistfører, bibliotekar, balletdanser, produktionsassistent, idrætskonsulenter og et hav af andre funktioner.

Med en lidt grov skitsering kan man sige, at folk typisk er beskæftiget inden for medieverden igennem arbejde på og med aviser, magasiner, tv, radio og internet, inden for kulturområdet via skabende funktioner som produktion og formidling af kulturprodukter såsom skuespil, bøger og film, men også formidlende og inddragende funktioner gennem jobs på biblioteker, museer og i kommuner. Turismeområdet dækker groft sagt over arbejde med indkvartering af turister eller aktiviteter og interesseområder for turister. Idræt og underholdning kan samlet siges at centrere sig omkring iagttager- eller konkurrencebårne aktiviteter.

De fagforbund og a-kasser, som medarbejderne inden for det samlede erhvervsområde benytter sig af, er lige så varierede som jobpaletten, og der er naturligvis både fagspecifikke forbund og ”gule” fagforeninger. Dansk Journalistforbund henvender sig til dem, der arbejder med journalistik, medier og kommunikation, hvilket kan kombineres med et medlemskab i Arbejdsløshedskassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog. 

Skuespillerne har fagforeningen Dansk Skuespillerforbund, som samarbejder med FTF-A om a-kasseydelse. Inden for turisme tilbyder HK den fagspecifikke afdeling HK Transport og Turisme med egen a-kasse.

 • Antallet af danske fagforeninger

  21 st

 • Antal medlemmer

  1 041 313 st på 21 fagforeninger

 • Medlemstype

  Anställd, Egenföretagare

 • A-kasse

  Tilgængelig på 0 foreninger og a-kasser

 • Type af arbejdsgiver

  Statlig 18 st, Privat 21 st

Tilbud fra de sædvanlige fagforeningerne og a-kasserne for Medie, kultur, turisme, idræt og underholdning

For alle Priser: fagforening 69 kr. /md., a-kasse 497 kr. /md.

Det Faglige Hus

 • Bliv medlem i både fagforening og a-kasse og få gratis fagforening i 6 måneder.
 • Rabattilbud på bil, bolig og ferie
 • Store besparelser på forsikringer
Annoncelink
For alle Priser: fagforening fra 49 kr. /md., a-kasse 514 kr. /md.

Frie

 • Billig fagforening og a-kasse for alle
 • Danmarks bedste lønsikring
 • Gratis foredrag, træning i jobinterview, karrierecoaching mm.
Annoncelink

Vanlige erhverv i Medie, kultur, turisme, idræt og underholdning

C
Hvilken fagforening passer dig?

Hvis du er usikker på, hvilken fagforening der passer bedst til dig og dit erhverv, kan du bruge vores søgefunktion nedenfor. Søg efter erhverv eller erhvervsområde.

Fagforeningerne har fokus på turisme

Arbejder man inden for turisme, kan det være nødvendigt med en fagforening og en a-kasse, som har et speciale lige netop inden for dit erhverv, da du på den måde kan få nemmere ved at komme tilbage på jobmarkedet.

I Danmark har vi en stærk branche inden for turisme, hvorfor flere fagforeninger og a-kasse har særlig ekspertise på dette område.

Med en fagforening og a-kasse, der har mange medlemmer fra din branche eller et indgående kendskab til dit fagområde, så kan du forvente at stå stærkere ved ledighed, eller hvis du gerne vil få sat mere fart på karrieren.

 

Fagforeninger har indgående kendskab til turisme

Inden for turisme er det blandt andet oplagt at henvende sig til Serviceforbundet, som har stor erfaring med ansatte inden for serviceerhverv. Serviceforbundet har opbygget et stort netværk af samarbejdspartnere, som sikrer, at dit forløb som ledig og din oplevelse af fagforeningen bliver positiv.

Den rigtige fagforening og a-kasse tager en aktiv rolle i medlemmets arbejdssituation og sørger for, at de kommer ud i et nyttigt job med perspektiver.

Serviceforbundet giver gratis adgang til kurser om IT, sociale medier, sprog og økonomi. Der er blandt kurser i Excel, Powerpoint, Word, Outlook og IT-sikkerhed, som alle giver et kursusbevis, der kan sættes på dit CV og gøre det mere attraktivt i forbindelse med jobsøgningen. Eksponering gennem Facebook og LinkedIn er også meget oppe i tiden, og her er Serviceforbundet også på mærkerne med gratis kurser.

HF har valgt at give specialiseret støtte til turismen gennem en særlig branchesektion, som henvender sig direkte til ansatte inden for turisme. Branchesektionen Transport & Turisme sigter mod at hjælpe rejsekonsulenter såvel som hotelansatte. Hvis økonomien rammes negativt, kan turisme være et område, der hurtigt bliver påvirket. I sådan en situation kan det være oplagt at være omringet af mennesker, der står i samme situation som en selv, med en fagforening, der hurtigt kan få én på rette spor igen.

Fagforeningen og a-kassen er en oplagt hjælp

Hvis fagforeningen og a-kassen har ekspertise inden for et bestemt område, skal man huske på, at de hurtigt kan få én tilbage på jobmarkedet. Mange stillinger bliver ikke slået op, men der bliver i stedet for formidlet kontakt mellem den søgende og arbejdsgiveren via fagforeningens og a-kassens netværk.

Arbejder man inden for turisme, kan det således være en god idé at vælge en fagforening, som har et indgående kendskab til branchen og dermed har det rette netværk. Med det rigtige netværk står du med langt bedre muligheder for at komme tilbage på jobmarkedet.

Hvis du er i tvivl om fagforeningernes og a-kassernes ekspertiseområder, så giver det rigtig god mening at give dem et kald og få styr på det, så du ikke spilder din tid med dit medlemskab. Arbejder du inden for medier, idræt, turisme eller kultur, så er der fagforeninger på markedet, som står klar med yderst specialiseret rådgivning inden for lige netop dit fag. Det ville være ærgerligt at gå glip af det, fordi man har valgt en for generel fagforening eller a-kasse.