Hvis du er usikker på, hvilken fagforening der passer bedst til dig og dit erhverv, kan du bruge vores søgefunktion nedenfor. Søg efter erhverv eller erhvervsområde.
Meld dig ind i en a-kasse i dag for at sikre dig og din familie økonomisk tryghed. Har du været medlem af en a-kasse i mindst ét år og bliver du fyret, har du nemlig opnået anciennitet og ret til dagpenge. Læs mere om a-kasser her og bliv klogere på, hvordan din fremtid bliver bedre sikret mod arbejdsløshed.
Hvis du er usikker på, hvilken fagforening der passer bedst til dig og dit erhverv, kan du bruge vores søgefunktion nedenfor. Søg efter erhverv eller erhvervsområde.
Hvis du ønsker at skære ned på de faste udgifter i husholdningsbudgettet, så er ét af de steder, du ikke bør spare, kontingentet til a-kassen. Medlemskabet af a-kassen er nemlig din adgangsbillet til dagpenge, hvis du skulle være så uheldig at blive fyret fra dit arbejde.
På denne side kan du finde information omkring hvad er en a-kasse, a-kassernes historie i Danmark, a-kassens funktioner og medlemsfordele, regler for anciennitet, typer af a-kasser, deltidsforsikret vs fuldtidsforsikret, branchespecifikke vs tværfaglige a-kasser og meget mere.
Vi sørger for, at du er bedre rustet med viden, når du skal vælge mellem de mange a-kasser.
A-kasse står for ”arbejdsløshedskasse”. A-kassernes primære funktion er at udbetale dagpenge til deres medlemmer, når de bliver arbejdsløse.
Der findes 22 i alt a-kasser på det danske marked i 2024. A-kasserne er statsstøttede organisationer, som administrerer udbetalingen af ydelser såsom dagpenge, efterløn og sygedagpenge. A-kassens udgifter dækkes via medlemskontingenter og en procentdel af arbejdsmarkedsbidraget. Typisk betaler medlemmerne kontingent én gang i kvartalet, og eftersom flere a-kasser og fagforeninger samarbejder, er der mulighed for at blive medlem af begge dele, når man melder sig ind.
A-kasserne har altså en vigtig funktion i samfundet, da de er din og dine kollegaers økonomiske sikring under arbejdsløshed i Danmark.
Læs mere >>> Hvad er en a-kasse?
A-kasserne har været en del af det danske samfund siden begyndelsen af 1900-tallet, og opstod på baggrund af politiske magtkampe ofte ledet af arbejderbevægelsen.
Den første arbejdsløshedskasse i Danmark var ”Handels- og Kontormedhjælpernes Arbejdsløshedskasse”, og blev stiftet tilbage i 1907. Med tiden kom flere og flere til, og i dag er der altså 22 forskellige a-kasser i Danmark med over 2 millioner medlemmer. Dermed er langt de fleste arbejdsdygtige danskere medlem i en arbejdsløshedskasse i dag.
A-kasserne har med tiden fået en større og større samfundsrolle, som bl.a. ses i arbejdet med at få medlemmerne tilbage på arbejdsmarkedet.
A-kasserne er således ikke blot organisationer, som sikrer dig økonomisk tryghed ved arbejdsløshed. De tager også aktiv del i at udarbejde en konkret jobplan i medlemmernes ledighedsperiode og de evaluerer også i forbindelse med sygedagpenge. Sidstnævnte rolle deles dog mellem a-kasserne og kommunerne.
Læs mere >>> Sygedagpenge
Når du står med en fyreseddel, er det altid vigtigt, at du melder dig ledig hos både jobcentret og a-kassen, hvis du vel at mærke ønsker at modtage dagpenge. A-kassen skal ligeledes kontaktes ved barsel, efterløn og sygdomsforløb, som holder dig væk fra arbejdsmarkedet.
Der er altså nogle regler man skal følge, når man er medlem af en a-kasse, og har brug for at modtage dagpenge.
I ledighedsforløbet kan a-kassen indkalde dig til flere opfølgende samtaler, ligesom du kan blive sendt på kursus hos en anden aktør. Som ledig er det vigtigt, at du overholder alle aftaler, da en misset samtale eller et nej tak til tilbud kan resultere i karantæne. En karantæne kan i sidste ende betyde, at du ikke længere er berettiget til at modtage dagpenge. Du skal altid stå til rådighed for jobmarkedet og skal derfor være aktivt jobsøgende for at modtage dagpenge.
Dermed har a-kasserne i Danmark en langt mere nuanceret rolle end tidligere. A-kassernes primære funktion er altså stadig at udbetale dagpenge, men de udfylder også en stor samfundsrolle ved at hjælpe deres medlemmer tilbage i arbejde gennem rådgivning, sparring og kurser. Dette er også med til at retfærdiggøre den pris, som det koster at være medlem i en a-kasse i dag.
Du bestemmer selv, om du har lyst til at melde dig ind i en a-kasse eller helt vil droppe denne faste udgift i budgettet. Det er altså ikke et krav at være medlem af en a-kasse. Men er du medlem af en a-kasse og har mistet dit job, så er der et par regler, der gælder, før du kan modtage dagpenge.
Du skal have været medlem af en a-kasse i minimum 1 år for at opnå anciennitet og få udbetalt dagpenge, ellers får du tildelt kontanthjælp, hvis sats ligger noget lavere.
Der gælder dog særlige undtagelser for nyuddannede, som kan tildeles dagpenge på særlige dimittendbetingelser. Det eneste krav er her, at man søger om optagelse senest 14 dage efter endt uddannelse, hvorefter man kan få tildelt dagpenge en måned senere. Derfor er det især attraktivt at være medlem af en a-kasse som nyuddannet.
Læs mere >>> A-kasse som studerende
For at få dagpenge skal du også være uforskyldt ledig. Det vil sige, at du skal være blevet fyret fra dit arbejde og ikke have sagt dit job op selv.
Når du melder dig ind i en a-kasse, skal du enten betale som fuldtidsforsikret eller deltidsforsikret.
Helt konkret handler det om, hvor mange timer du arbejder om ugen. Arbejder du i en fuldtidsstilling, skal du melde dig ind i en a-kasse som fuldtidsforsikret. Arbejder du derimod under 30 timer om ugen, kan du melde dig ind i en a-kasse som deltidsforsikret.
Pris på en a-kasse som fuldtidsforsikret er derfor dyrere end som deltidsforsikret. Til gengæld får man også udbetalt færre dagpenge som deltidsforsikret. Der er altså nogle forskellige ting, der har betydning for den dagpengesats man kan få udbetalt.
Dagpengesatsen justeres årligt af staten og det er dit eget ansvar at holde øje med, hvad du får udbetalt i dagpenge. Pr. 1. januar 2024 er den højeste dagpengesats 20.359 kr./måned for fuldtidsforsikrede.
Du kan få tildelt dagpenge i 2 år, hvorefter du kan få en fleksibel forlængelse på 1 år. Du kan optjene en ny dagpengeperiode (for fuldtidsforsikrede), når du har arbejdet 1924 timer inden for en 3-årig periode.
Der er forskel på dagpengesatsen alt efter om du betaler til din a-kasse som fuldtidsforsikret, deltidsforsikret, er forsørger eller er dimittend.
Læs mere >>> Dagpengesatser 2024
Udover den økonomiske sikkerhed i form af ret til dagpenge, tilbydes et væld af tilbud, fordele, forsikringer og rådgivning, som gør det ekstremt attraktivt at være medlem i en a-kasse.
A-kasserne gør naturligvis, hvad de kan for at organisere nye medlemmer, og det ser man på den brede vifte af tilbud, som a-kasserne tilbyder deres medlemmer. Som forbruger kan det betyde, at man i nogle tilfælde kan slippe for et medlemskab i en fagforening og dermed også kan sikre en besparelse på 5.000-6.000 kr. om året.
Alle a-kasser tilbyder noget forskelligt, men der er nogle generelle træk som går igen i a-kassernes fordele til deres medlemmer, udover retten til dagpenge.
A-kasserne tilbyder ofte rådgivning til både de ledige og de ansatte. Man skal således ikke bare se på a-kassernes tilbud som noget for de ledige. Har man fuld fart på karrieren, så kan a-kasserne bruges som sparringspartner i forhold til at tage det næste skridt i karrieren.
Det er også en fantastisk måde at opbygge sit netværk på, da der løbende bliver afholdt arrangementer og foredrag, hvor man får mulighed for at møde eksperter, men også folk, der står i samme situation som en selv. På den måde hjælper a-kasserne deres medlemmer med at få foden inden for hos virksomhederne.
A-kassen skaber altså muligheder for at opleve virksomhedsbesøg, deltage på messer og få et bedre indblik i de forskellige delsektorer inden for brancherne, og dermed udvide sit netværk og et eventuelt karriereskift.
A-kasserne afholder også et hav af workshops og kurser, hvor man kan få finpudset ens kompetencer, så man står endnu stærkere i forhold til at komme hurtigt tilbage på jobmarkedet.
Det gælder også onlinekurser, som mange a-kasser f.eks. tilbyder i Microsoft-pakken, Adobe-pakken og meget mere.
De fleste a-kasser har også stor fokus på at tilbyde rådgivning og vejledning omkring jobsøgningen, hvor der kan forventes forskellige muligheder for at få kigget på ens CV, jobansøgning og profil på LinkedIn.
I denne forbindelse kan det være en god ide at vælge en branchespecifik frem for tværfaglig a-kasse, der har et indgående kendskab til ens fagområde, da det kan være med til at sikre, at man får mere specialiseret rådgivning i forbindelse med jobsøgningen.
Derudover tilbyder mange a-kasser eksklusive medlemsfordele såsom rabatter på ferieophold, forsikringer, avisabonnementer mm. Dermed kan dit kontingent hurtigt være tjent hjem, hvis du benytter de mange medlemsrabatter.
Sidst men ikke mindst tilbyder de fleste a-kasser i dag en lønsikring. Når du tegner en lønforsikring, kan du få dækket op til 80-90% af din løn i tilfælde af en fyring. Lønsikringen skal dermed ses som et supplement til dagpengene.
Læs mere >>> Lønsikring
Altså handler din a-kasse i dag om langt mere end din ret til at modtage dagpenge. Er du ikke medlem endnu, kan det altså være en rigtig god idé at få meldt dig ind.
A-kasser kan både være tværfaglige og branchespecifikke.
Som akademiker kan du f.eks. vælge at melde dig ind i Magistrenes Arbejdsløshedskasse, Akademikernes A-kasse eller DJØF, hvor du vil få en specifik rådgivning, der er skræddersyet til akademikere og deres særlige udfordringer på arbejdsmarkedet. Arbejder du derimod som maler, kan du drage fordel af FAK – Din Faglige A-kasse. Eller måske ønsker du at være medlem af en tværfaglig a-kasse såsom Det Faglige Hus eller Ase?
Der findes en lang liste af branchespecifikke a-kasser, men der er også flere tværfaglige a-kasser, som giver dig en mere generel vejledning og derfor også typisk er en a-kasse med en mere attraktiv pris.
Det er således dit valg, hvilken type vejledning du ønsker, ligesom du skal tage stilling til, om du både vil være medlem af en a-kasse og fagforening. Det er hverken et krav at være medlem af en a-kasse eller en fagforening, men det er altid en god idé.
Læs mere >>> Bliv medlem i en fagforening
Læs mere >>> Generelt om fagforeninger
Det er kun muligt at være medlem af én a-kasse ad gangen, hvorimod du kan være medlem af så mange fagforeninger som du har lyst til. Oplever du et karriereskift, kan det være nødvendigt at skifte over til en anden arbejdsløshedskasse, og det kan du gøre problemfrit ved blot at give den nye a-kasse besked. Lad dem klare alle detaljerne omkring udmeldingen og skiftet, bare sørg for, at din anciennitet såsom optjente dagpenge flyttes med over i den nye a-kasse.
Det er også helt legalt at flytte a-kasse, hvis du blot ønsker flere medlemsfordele, et billigere tilbud eller generelt er utilfreds med den behandling, du har fået i den gamle arbejdsløshedskasse. Du bør notere dig, at der er kortere opsigelsesvarsler i de respektive a-kasser. Skal du ligeledes skifte fagforening, kan opsigelsesvarslet være noget længere, så tjek gerne de gældende betingelser, inden du skifter.
Læs mere >>> Skift a-kasse
Ser man på priserne for a-kasserne i Danmark, så ligger de branchespecifikke inden for et forholdsvis snævert spænd på omkring 470-550 kr. Der er således umiddelbart ikke store beløb at spare ved valg af branchespecifikke a-kasser.
Ønsker man at sikre sig en månedlig besparelse for at skabe lidt luft i økonomien til andre indkøb, så kan regne med kun at spare omkring 100 kr. om måneden, hvis man vælger nogle af de billigere løsninger på markedet. Hvis en a-kasse i ens branche er lidt dyrere, kan det alligevel være en god idé at opveje pris i forhold til den rådgivning og sparring man ønsker fra sin a-kasse.
Der kan nemlig være nogle medlemstilbud på forsikringer eller andre ydelser, som betyder, at man indirekte får en langt større gevinst end 100 kr. om måneden. A-kasserne hjælper nemlig i stigende grad deres medlemmer tilbage på jobmarkedet gennem rådgivning og netværk, hvorfor et medlemskab i den rigtige a-kasse kan være guld værd.
De tværfaglige a-kasser ligger inden for samme prisniveau som de branchespecifikke. En fordel ved en tværfaglig a-kasse er, at alle kan melde sig ind uanset, hvilket arbejde og hvilken uddannelse man har. Derfor er tværfaglige a-kasser langt mere bredt favnende.
Tværfaglige a-kasser er også politiske upartiske, hvilket betyder, at de ikke vælger side politisk eller arbejder for konkrete forandringer i den politiske verden. Et medlemskab i en tværfaglig a-kasse betyder ofte, at man kan føle sig velkommen uanset politisk overbevisning.
Der kan altså være forskel på a-kassernes priser. For at give nogle eksempler på priser og hvad pengene går til, har vi udformet en sammenligning af priser for en typisk a-kasse i 2024.
Akademikernes A-kasse kan bryste sig af at være den største arbejdsløshedskasse for akademikere, og når det gælder pris, så leverer de varen. Et fuldtidsmedlemskab koster nemlig 484 kr. om måneden, hvilket i 2024 må anses som en af markedets laveste for en branchespecifik a-kasse. Det er i denne forbindelse vigtigt at huske på, at medlemskabet er fradragsberettiget, hvilket betyder, at prisen reelt er på 339 kr. om måneden, da der er tale om et fradrag på 30%.
Hovedparten af kontingentet går til staten, og det er faktisk kun 103 kr. som bruges til løn og administration af Akademikernes A-kasse.
Lærernes A-kasse koster 488 kr. om måneden, men her er der selvfølgelig tale om en branchespecifik a-kasse som kan rådgive lærere i Danmark.
Krifa koster 523 kr. pr. måned, mens Det Faglige Hus og Min A-kasse tager hhv. 497 kr. og 506 kr. pr. måned. Priserne på de fleste a-kasser har således samlet sig omkring 500 kr. i 2024. Det er værd at bemærke, at priserne for a-kasserne angives som før skat og efter skat.
Det skyldes muligheden for fradrag af kontingentet på ens selvangivelse. De fleste a-kasser indberetter dette beløb for dig, men ellers skal du lige holde øje med det og selv få indberettet, så du kan spare på omkostningen.
Hos Magistrenes A-kasse koster et fuldtidsforsikret medlemskab 529 kr. om måneden, mens man slipper med 401 kr. om måneden, hvis man vælger en deltidsforsikring.
Prisniveauet kan også blive påvirket af, om der er indregnet efterlønsbidrag, hvor man så kan forvente omtrent en fordobling i priserne. For at få ret til efterløn udover dagpenge, skal man have været medlem af en a-kasse i 30 år og betalt efterlønsbidrag.
Hos A-kassen Frie koster medlemskabet 514 kr. om måneden. Her bliver beløbet automatisk indberettet, så du ikke behøver at bekymre dig om at få selvangivet det.
Hos HK koster a-kassen 530 kr. pr. måned for den fuldtidsforsikrede, mens prisen falder til 402 kr. pr. måned for den deltidsforsikrede.
DSA er en a-kasse målrettet mod folk med sundhedsfaglige uddannelser, heriblandt bioanalytikere, jordemødre, radiografer og fysioterapeuter. DSA tilbyder et medlemskab til a-kassen på bare 470 kr. om måneden for fuldtid og 342 kr. pr. måned for deltidsforsikring.
Læs mere >>> Se liste over alle a-kasser i Danmark
Priserne bliver justeret fra år til år, hvorfor det er en god ide at holde øje med, hvordan de forskellige a-kasser justerer priserne for deres medlemskaber. På samme måde som øvrige produkter, er det bestemt også en mulighed at kontakte ens foretrukne a-kasser og høre, om de kan matche nogle af de tilbud, man finder andre steder på markedet.
Glem dog ikke, at en a-kasse også handler om mere end bare pris.
Det kan være skønt med en besparelse på 1.000 kr. om året, men disse penge kan hurtigt være tjent hjem, hvis man får den rigtige sparring og coaching.
Samtidig har mange a-kasser bevæget sig i retning af at være netværk for lønmodtageren og den selvstændige, hvorfor dette også skal tages i betragtning, når den samlede pris vurderes for medlemskabet i en a-kasse.
Læs mere >>> A-kasser for selvstændige
Hvis man mener, at en billigere arbejdsløshedskasse tilbyder den rådgivning og vejledning, som man har brug for, og i øvrigt har de medlemstilbud og netværksmuligheder, som man ønsker sig, så er der ingen grund til ikke at gå efter de billigere a-kasser og dermed få råd til nogle andre indkøb.
Inden man vælger a-kasse, er det altså en god idé at tænke over hvad man vil bruge den til – er det blot for at opnå ret til dagpenge, eller er det også for at få rådgivning, udvide dit netværk, tage kurser og modtage gode tilbud?