a kasse kock

Hvad er en A-kasse?

Fordele med et medlemskab
Der er mange fordele ved et medlemskab i en a-kasse, en såkaldt arbejdsløshedskasse, i Danmark. Som medlem kan du blandt andet få:

Fordele med et medlemskab

Der er mange fordele ved et medlemskab i en a-kasse, en såkaldt arbejdsløshedskasse, i Danmark. Som medlem kan du blandt andet få:

  • dagpenge ved ledighed
  • orlovsydelse
  • efterløn
  • hjælp til jobsøgning
  • hjælp til udfyldning af forskellige papirer.

Du kan desuden få vejledning og information om:

  • lønforhold og -forhandling
  • ansættelseskontrakter
  • arbejdsforhold og -miljø
  • videreudddannelse.

Vælg a-kasse frit 

Som medlem af en a-kasse betaler man et månedligt beløb. Studerende kan dog søge om at blive fritaget fra at betale dette medlemskontingent, indtil de har afsluttet uddannelsen. En a-kasse fungerer blandt andet som en økonomisk sikkerhed, hvis du skulle miste dit job, eller hvis du er nyuddannet og ikke finder job med det samme. Som medlem af en a-kasse kan du søge dagpenge under tiden, du er ledig, og satsen for dagpenge er desuden højere end kontanthjælpen. Det er værd at bemærke, at dagpengesatsen er den samme uanset hvilken a-kasse, du er registreret hos, da denne sats er bestemt af staten. Udover dagpenge kan du modtage økonomisk hjælp fra a-kassen, hvis du som forælder skal på barsel, eller hvis du er ældre, og det er tid til efterløn.

Læs mere >>> Om a-kasser

Du kan frit vælge den a-kasse i Danmark, som du ønsker at være medlem af. En del arbejdsløshedskasser har specialiseret sig på et vist arbejdsområde, såsom industri, sundhed eller handel og besidder derfor speciel viden om netop denne branche. Det kan være fordelagtigt at vælge en specialiseret a-kasse, som kan yde hjælp og vejledning omkring komplicerede og branchespecifikke spørgsmål, der vedrører ansættelseskontrakter, lønforhold, arbejdsvilkår etc. Mange a-kasser tilbyder desuden interne kurser omkring jobsøgning og jobsamtale, som er fokuserede på netop din branche. Udover de specialiserede a-kasser finder man alt flere tværfaglige i dagens Danmark, som henter medlemmer fra forskellige fagområder. Du kan sammenligne Danmarks mange a-kasser på internettet og vil opdage, at de tværfaglige ofte er billigere. Hvilken a-kasse, der passer dig bedst, er dit valg og det vigtigste er, at du finder en a-kasse, der imødekommer dine krav og behov.

Der kan desuden findes fordele ved både at være medlem af en a-kasse og en fagforening samtidig. Mange a-kasser er tilknyttede en specifik fagforening, som arbejder inden for samme branche og tilbyder en rabat, hvis du søger medlemskab i dem begge. Fagforeningen repræsenterer medlemmernes interesser og er din støtte på arbejdspladsen. De svarer gerne på spørgsmål og kan til og med gå ind og kæmpe din sag i tilfælde af en konflikt på arbejdspladsen.

Hvilken fagforening passer dig?

Hvis du er usikker på, hvilken fagforening der passer bedst til dig og dit erhverv, kan du bruge vores søgefunktion nedenfor. Søg efter erhverv eller erhvervsområde.