application 2076445 960 720

Sådan laver du den bedste jobansøgning

Her på siden har vi lavet en artikel der kan hjælpe dig i din jobsøgning, nemlig de ting du skal vide for at lave den bedste jobansøgning der forhåbentlig kan lande dig en jobsamtale, op potentielt et arbejde. Ansøgningen er et vigtigt element når din potentielle arbejdsgiver skal vælge mellem kandidater til den ledige stilling.

Det er vigtigt at ansøgningen er kortfattet og præcis, forklarer helt præcis hvad du kan, hvad du har gjort og hvad du kan tilbyde virksomheden og hvorfor du er det rette valg til at besætte den pågældende stilling. Ansøgningen er typisk tilsendt virksomheden sammen med dit CV, og det er typisk den der er udslagsgivende for om du vil blive kaldt til jobsamtale.

Typisk kigger arbejdsgiveren på dit CV først for at se om du er et match, derefter vil vedkommende kigge på din ansøgning for at lære mere om dig.

Inden du går i gang med at skrive ansøgningen

Det er ikke en god ide bare at gå direkte i gang med at skrive en jobansøgning, eller endda bare sende standardiseret ansøgning. Det vil sjældent føre til en samtale, da arbejdsgiveren hurtigt kan se hvor meget engagement du har lagt i at skrive din ansøgning, og dermed også hvor engageret og interesseret du er i stillingen.

Undersøg jobopslaget

Før du går i gang bør du sætte dig ned og undersøge jobopslaget og virksomheden grundigt. Du kan betragte opslaget som en række spørgsmål du skal svare på i din ansøgning. Derfor skal du finde ud af hvad virksomheden ønsker og dermed hvilke kompetencer og erfaringer du skal fremhæve og lægge vægt på. 

Disse følgende spørgsmål kan være meget hjælpsomme at svare på til at skrive din ansøgning:

  1. Hvad handler jobbet du søger om?
  2. Hvilke faglige krav stilles der af virksomheden?
  3. Hvilke personlige egenskaber/kvaliteter forventes af dig til jobbet?
  4. Hvordan har du erfaring ift. det job du søger - Hvad har dit tidligere arbejdet bestået af, hvordan er det relevant og hvordan kan du bidrage?
  5. Hvad er din motivation for netop dette job? Hvorfor søger du stillingen?

Undersøg virksomheden

Dernæst er det vigtigt at du undersøger virksomheden, hvad den laver, hvordan den fungerer, dens mangler, plads til forbedringer osv. Overvej ting som du kan bruge i ansøgningen. Hvis du viser at du forstår virksomheden og måske endda viser hvordan du kan bidrage ved at udpege ting du kan forbedre, kan arbejdsgiveren se en grund til netop at indkalde dig til samtale.

Gør brug af dit netværk

Du har muligvis nogle bekendte der arbejder i eller har arbejdet i virksomheden. Lav lidt research, tjek eventuelt LinkedIn og undersøg medarbejderne i virksomheden. Hvis du kender nogen kan du spørge dem til råds om virksomheden - har de eventuelt nogen anbefalinger til hvad du bør fremhæve i ansøgningen, kender de til nogle udfordringer i virksomheden, hvordan er det arbejde der osv.

Kontakt virksomheden

Til sidst kan det også være en god ide at tage kontakt til virksomheden og spørge ind til jobopslaget, stillingen og hvad der ellers kan falde dig ind. Udover at det giver dig et klarere billede af hvad du kan og bør skrive, viser det også virksomheden at du er interesseret i stillingen, og måske betyder det endda at dit navn bliver husket til udvælgelsesprocessen.

Under skriveprocessen

Mange, når de er gået i gang med at skrive, kan godt blive unødvendigt meget formelle for at give et godt indtryk. Dette kan dog til tider give bagslag. Sørg for at skrive på en ordentlig måde der passer til både din personlighed og stillingens profil. Herudover kan det være en god ide også at genbruge nogle ord du finder i jobopslaget. På den måde kan virksomheden se at du opfylder de krav de stiller i jobopslaget og dermed finde dig mere relevant.

Sørg også for at have en rød tråd igennem hele ansøgningen. Alt skal være klokkeklart både i skrivestilen og i indholdet af ansøgningen, og husk at sælge dig selv bedst muligt. Fokuser på hvad du har af værdi, hvad du kan bidrage med helt præcist, og ikke at du bare synes at stillingen er spændende og udfordrende, eller at du opfylder kravene. Forklar hvorfor lige præcist du er den rette til stillingen og hvad du vil gøre.

Indledning

Skriv en spændende og præcis indledning, da det jo er det første arbejdsgiveren vil læse om dig. Den skal kunne vække læserens opmærksomhed og interesse til at læse resten af ansøgningen. Skriv kortfattet hvorfor du søger jobbet, din forståelse for jobopslaget og virksomhedens behov og krav. Måske gør virksomheden et eller andet virkelig godt - i så fald kan du skrive hvordan du vil være en del af den succes.

Layout

Layoutet i din ansøgning er meget vigtig også. Din ansøgning skal kunne være letgennemskuelig og overskuelig for læseren, så de hurtigt kan finde og forstå al den information de har brug for.

Du kan eksempelvis forbedre layoutet ved at fremhæve vigtige ord eller kvaliteter om dig med fed skrift, sørge for at lave plads imellem afsnittene og lave underoverskrifter igennem ansøgningen for at give et let overblik.

Din motivation for jobbet

Efter indledningen er det en god ide at beskrive din motivation for jobbet mere uddybende. Tag udgangspunkt i virksomhedens arbejde, resultater og succes for at gøre ansøgningen specifik og målrettet. I dette afsnit kan du overveje følgende emner:

  1. Hvorfor vil du have jobbet?
  2. Hvad gør dig til den rette til jobbet?
  3. Hvilke muligheder får du af jobbet?
  4. Hvad er vigtigt for dig i arbejdet? Er det kollegaer, resultater, medbestemmelse, mening, balance eller andet?
  5. Hvad er ellers vigtigt? Arbejdstider, udvikling, fremtidsdrømme, afstand til hjemmet eller andet?

Kompetencer og erfaringer

I dette afsnit bør du komme ind på alle de krav virksomheden nævner i jobopslaget, og forklare hvordan du matcher indholdet i stillingen både fagligt og personligt. Fortæl hvad du kan bidrage med, hvad dine tidligere erfaringer og resultater kan bidrage med. Hvordan vil du skabe værdi for virksomheden og være en gevinst for både virksomhed og medarbejderne. 

Afslutning

Afrundingen på din ansøgning skal også være lige i nåleøjet. Et såkaldt "call to action" er altid en god ide at have med, altså en opfordring fra din side til virksomheden om at tage kontakt til dig. Eksempelvis kan du skrive "Jeg sidder klar ved telefonen og ser frem til at høre fra jer så vi kan aftale en samtale..." På den måde virker du sikker på at de vil kontakte dig. Du fremstår selvsikker, personlig og sælgende.

Efter ansøgningen er skrevet

Når du har fået skrevet ansøgningen færdig så dobbelttjek den, og sørg for at der ikke er nogen korrekturfejl i teksten. Selv en lille fejl kan give et indtryk af sjuskethed og manglende øje for detaljer. Det er også en god ide at bede nogen om at kigge ansøgningen igennem. Nye øjne på ansøgningen kan være med til at opdage eventuelle fejl, eller vendinger der bør ændres. En anden person kan også hjælpe med at optimere ansøgningen yderligere ved at give deres input.

Uopfordret ansøgning

Du kan også altid lave en uopfordret ansøgning til en virksomhed der interesserer dig. Uopfordret er når virksomheden ikke selv har opslået en stilling, og at du derfor søger selvom der ikke nødvendigvis er behov for en ny medarbejder i virksomheden.

Der er en række gode grunde til hvorfor det kan være fordelagtigt for dig at søge en stilling uopfordret:

  1. Du kan eksempelvis lægge vægt på de kompetencer du foretrækker og søge hvor end du vil.
  2. Der er sandsynligvis ingen eller meget få andre ansøgere til samme stilling i virksomheden, altså meget lille konkurrence.
  3. Du udviser initiativ, oprigtig interesse og handlekraft - Kvaliteter som virksomheden uden tvivl vil sætte pris på.
  4. Små virksomheder kan især sætte pris på uopfordrede ansøgninger da de typisk ikke ønsker at bruge tid og ressourcer på en omfattende ansøgningsproces.

Når du laver en uopfordret ansøgning er det endnu vigtigere at du har styr på dine kompetencer, og formidlingen af dem, da du selv må finde ud af hvad du er bedst til, men også hvad virksomheden har brug for og lægger vægt på. Derfor er det også en god ide at lave omfattende research af den eller de virksomheder du ønsker at sende en uopfordret ansøgning til, så du forstår hvad deres værdier og hvad de laver, og så du kan målrette dine kompetencer specifikt efter den pågældende virksomhed. Udnyt også hvis du kender en der kender en som arbejder i virksomheden, og få lidt insider-viden.

Det er også en god ide at tage kontakt til virksomheden igennem et kort opkald eller at møde op i virksomheden hvis det egner sig i din situation. Kom i kontakt med den ansvarlige for ansættelsesprocessen og spørg ind til virksomheden.

Opfølgning

Da der ikke er en ansættelsesproces i gang i virksomheden, er det bedst hvis du selv sørger for at følge op på din ansøgning. Afhængigt af virksomhedens situation kan du gøre dette efter nogle dage eller helt op til en måned. Når du kontakter dem og de giver udtryk for at de kunne bruge en ny medarbejder i den stilling du søger, bør du følge op nogle dage efter. Hvis de til gengæld ikke søger nye medarbejdere i øjeblikket bør du vente nogle uger eller endda måneder, før det er relevant. Mest af alt bør du selv sørge for at følge op, da du selv tog initiativ og viste interessen til at sende en ansøgning af sted.

Forbered dig på afslag

Der kan komme mange afslag i en uopfordret ansøgningsproces. Derfor er det vigtigt at du holder modet oppe og bevarer motivationen på trods af mange mulige afslag. Find eventuelt ud af hvad du mangler, hvad der er årsagen til afslaget af dig og udvikl de mangler så du bliver mere kvalificeret til fremtiden.

Hvilken fagforening passer dig?

Hvis du er usikker på, hvilken fagforening der passer bedst til dig og dit erhverv, kan du bruge vores søgefunktion nedenfor. Søg efter erhverv eller erhvervsområde.