Fradrag

Fradrag ved Fagforening og A-kasse

Her på siden kan du læse lidt mere om fradrag på dit medlemskab af fagforening og a-kasse. Hvis økonomien er stram, så er det især vigtigt at kende til fradraget, så udgiften ved fagforeninger reelt set mindskes.

Fagforeninger og a-kasser - Priser

Et medlemskab af fagforeningen kan for nogen virke some en overflødig, og i nogle tilfælde dyr, økonomisk post. Priserne på de danske fagforeninger varierer betydeligt, med de billigste på under 70 kr. om måneden, til de dyreste der lyder på over 600 kr. hver måned. Er økonomien stram, kan det at være medlem af både fagforening og a-kasse virke uoverskueligt hvis man skal betale omkring 1.000 kr. hver måned.

Det har selvfølgelig en masse fordele at være medlem af både fagforening og a-kasse, men som sagt kan det virke for dyrt for nogen. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på at fagforenings- og a-kassemedlemskab er fradragsberettiget i skat.

Skattefradrag hos fagforeningen

Du kan få fradrag på dit årlige kontingent hos din fagforening - Dog højst 7.000 kr. hvert år (2024 og 2025). Du modtager det automatisk når året er gået. Dog hvis du vil sprede det ud til hver måned, skal du rette det derefter i din forskudsopgørelse. Dette kan du læse mere om på skat.dk. Det vil altså sige, at hvis du er medlem af en fagforening og betaler højst 500 kr. pr måned i kontingent, så vil hele kontingentet du betaler i sidste ende gå op, da du vil betale det beløb mindre i skat. På den måde kan man sige at fagforeningsmedlemskabet er helt gratis i sidste ende. Betaler du mere end 500 kr. om måneden så vil du dog ikke kunne få fradrag for hele beløbet i skat.

Du kan få skattefradrag ved følgende:

  • Dit almindelige fagforeningskontingent
  • Ekstra strejkekontingent, hvis det er blevet pålagt af din fagforening
  • Klubkontingent til en anden forening hvis formål er at varetage medlemmernes økonomiske interesser
  • Særlige bidrag til foreningen - eksempelvis dækning af tilskud til pensionerede medlemmer

Skattefradrag hos a-kassen, efterløn, fleksydelsesordning

Omhandlende kontingent til a-kassen, efterlønsbidrag, lønsikring eller fleksydelsesordning er det ikke noget loft over det beløb du kan få fradrag for i skat. Her skriver du blot det samlede beløb i din forskudsopgørelse, og hele beløbet vil blive fradragsberettiget. Med andre ord vil alt du betaler til disse ordninger blive udlignet med et højere fradrag i skat og dermed det mere i udbetaling af din løn.

Altså kan det godt betale sig at være medlem af både fagforening og a-kasse og få adgang til alle de muligheder, tilbud, og sikkerhedsordninger som de indebærer, da du, for en stor del af det beløb du betaler, vil blive kompenseret ved at skulle betale det mindre i skat.

Hvilken fagforening passer dig?

Hvis du er usikker på, hvilken fagforening der passer bedst til dig og dit erhverv, kan du bruge vores søgefunktion nedenfor. Søg efter erhverv eller erhvervsområde.