fagforening bilde1

Billige fagforeninger i 2024

Modsat a-kasser, er der stor forskel på fagforeningernes priser, og der kan være mange penge at spare. Læs mere om de billige fagforeninger i 2024, hvis du overvejer at skifte til en billigere løsning.

For alle Priser: fagforening 69 kr. /md., a-kasse 497 kr. /md.

Det Faglige Hus

  • Bliv medlem i både fagforening og a-kasse og få gratis fagforening i 6 måneder.
  • Rabattilbud på bil, bolig og ferie
  • Store besparelser på forsikringer
Annoncelink
For alle Priser: fagforening fra 49 kr. /md., a-kasse 514 kr. /md.

Frie

  • Billig fagforening og a-kasse for alle
  • Danmarks bedste lønsikring
  • Gratis foredrag, træning i jobinterview, karrierecoaching mm.
Annoncelink
Hvilken fagforening passer dig?

Hvis du er usikker på, hvilken fagforening der passer bedst til dig og dit erhverv, kan du bruge vores søgefunktion nedenfor. Søg efter erhverv eller erhvervsområde.

Meget af spare på fagforening

De traditionelle fagforeninger koster markant mere end de gule fagforeninger, som er politisk uafhængige og ikke skal bruge ressourcer på overenskomstforhandling og konfliktløsning.

HK ligger i den dyre ende med hensyn til fagforeninger. Her ligger prisen på 474 kr. om måneden for den fuldtidsforsikrede, mens prisen for lønmodtageren på deltid udgør 275 kr. pr. måned.

Som medlem af Dansk Metal skal man betale både et fagligt kontingent og et afdelingskontingent. Det faglige kontingent er på 386,75 kr. om måneden, mens afdelingskontingent svinger fra 136,00 til 214,25 kr. afhængig af, hvilken afdeling man vælger at blive tilknyttet. Den samlede pris kan således løbe op i 601 kr. om måneden.

Hos 3F koster det 487 kr. om måneden for et medlemskab i fagforeningen. Denne pris er for en fuldtidsansat, mens prisen er på 401,50 kr. om måneden for deltidsmedlemskab. Dette er priserne for 2024 og bliver generelt justeret fra år til år.

Læs mere >>> Alt om fagforeninger

De gule priser

Ser man på de politisk uafhængige fagforeninger bemærker man strakt nogle markant lavere priser. Er man således tilknyttet en arbejdsplads uden overenskomster og stærke politiske overbevisninger, så kan der være store beløb at spare på årsbasis, hvis man er medlem i de gule fagforeninger.

Prisen for medlemskab hos Krifas fagforening kan komme helt ned på 69 kr. om måneden, hvis man vælger et Krifa Light-medlemskab. Som lønmodtager kan man godt være bekymret over sin situation ved en eventuel strejke eller lockout, men her kan man altså godt regne med udbetaling som Krifa Light-medlem.

Ønsker man et udvidet medlemskab i Krifas fagforening, så kan man se frem til en pris på 150 kr. om måneden.

Hos Det Faglige Hus er prisen helt nede på 69 kr. om måneden for et medlemskab i fagforeningen. Det Faglige Hus tilbyder derudover tre måneders gratis medlemskab i fagforeningen, hvis man også melder sig ind i kassen.

Det er ikke tilladt at kræve, at folk skal være medlem af både fagforening og a-kasse, men det betyder ikke, at der ikke kan være nogle gode tilbud på et dobbeltmedlemskab.

Business Danmark tager 167 kr. om måneden for sit medlemskab i fagforeningen, mens De Frie Funktionærer tilbyder to forskellige medlemskaber, som enten koster 49 kr. (Juridisk basissikring) eller 139 kr. om måneden.

Ase, som også går under betegnelsen en gul fagforening, tilbyder også fagforening til de laveste priser på markedet. Fagforeningen Ase koster 74 kr. om måneden for lønmodtagere, mens prisen er på 149 kr. om måneden for selvstændige. 

De gule fagforeninger markerer sig også ved at henvende sig til de selvstændige, hvilket ikke er tilfældet for de traditionelle fagforeninger.

Fagforening og a-kasse er ikke et krav eller en nødvendighed for alle

Det er vigtigt at have in mente at du ikke behøver at være medlem af en fagforening eller a-kasse for enhver pris. Det er dit helt eget valg. Det kan sagtens være at du har været medlem af en fagforening tidligere under dit arbejdsliv, men at du aldrig gjorde brug af den, hverken medlemsfordelene eller den faglige hjælp, vejledning eller tilbud. Så det i princippet føltes som at smide penge ud af vinduet.

Det kan dog altid være en fordel at være medlem af en fagforening især som lønmodtager eller offentligt ansat, i forhold til at vilkårene i din ansættelseskontrakt og dine arbejdsforhold er som de skal være, samt i forhold til overenskomstforhandlinger. Som medlem vil du blive hjulpet og støttet af fagforeningen hvis din arbejdsgiver udnytter eller ikke overholder din kontrakt på nogen måde, eller hvis der er andre problemer i arbejdsmiljøet. Og som medlem hjælper du fagforeningen med at forbedre dine egne løn- og arbejdsforhold i overenskomstforhandlinger. Jo flere medlemmer, jo større stemme og jo større gennemslagskraft.

Hvis man derimod er selvstændig kan det virke mindre fordelagtigt at være medlem af en fagforening, da det udelukkende er dig der styrer din løn og dine arbejdsforhold. Derfor er der ikke behov for fagforeningen til at passe på dig og dine rettigheder. Dog er der også fagforeninger der arbejder for selvstændiges rettigheder og arbejder for at hjælpe og vejlede dem i arbejdslivet. Her kan man som selvstændig selv vælge om man vil være en del af det eller ej.

Nogle fagforeninger henvender sig også direkte til selvstændige, eksempelvis Virksom. Virksom tilbyder eksempelvis pensionsordning og indtægtsikring for selvstændige for at give dem lignende betryggende forhold og sikkerhedsnet som lønmodtagere er under. Et medlemskab af Virksom er heller ikke i den dyre ende, på blot 220 kr. Ønsker du både fagforening og a-kasse hos Virksom koster det 601 kr. om måneden, og så er du også sikret som selvstændig erhvervsdrivende.

Alt handler ikke om pris – men her kan der spares!

På samme måde som, at en a-kasse ikke altid handler om udbetaling af dagpenge, så handler en fagforening bestemt ikke altid om pris. Det afhænger meget af den stilling, som man sidder i, og om der er en overenskomst. Det kan skabe unødvendige konflikter på arbejdspladsen, hvis man er udenfor i forbindelse med forhandling af overenskomst, konflikter og lockout.

Er man derimod ansat uden overenskomst, eller har måske selvstændig bibeskæftigelse, så kan de gule fagforeninger levere et langt mere konkurrencedygtigt produkt til dig. Udover deres løbende udbud af aktiviteter omkring sparring og kompetenceudvikling, så har de markant lavere priser. Der kan være omkring 5.000 kr. om året at spare ved at vælge de gule fagforeninger, hvilket bestemt kan give lidt ekstra luft i økonomien.

Hvis man også føler, at det netværk og den sparring, som man møder gennem de gule fagforeninger, bidrager til ens karriereforløb, så giver det også god mening at slå til og opnå pæne månedlige besparelser.

Dog er det også vigtigt at have in mente, at selvom branchespecifikke fagforeninger kan være betydeligt dyrere end de gule fagforeninger, kan man også være sikker på at den service man bliver tilbudt hos de fagspecifikke fagforeninger er mere fagrelevant og mere fokuseret på netop dig og dit fag, da fagforeningen har indgående kendskab til og viden om netop dit fag.

Som et plaster på såret i forhold til de dyrere fagspecifikke fagforeninger skal man huske på at et medlemskab af en fagforening er skattefradragsberettiget. Det betyder at kontingentet du betaler kan blive trukket fra i skat. Du kan fratrække op til 7.000 kr. om året i dine fagforeningsudgifter, hvorfor den samlede udgift for selv de dyreste fagforeninger bliver betydeligt mindre. Du skal dog huske på at orientere dig om dette fradrag, da ikke alle fagforeninger automatisk registrerer dette hos SKAT, men at du selv skal huske at melde det for at få fradraget.

Har man også besluttet sig for at være medlem af fagforeningens a-kasse, så kan man også forvente nogle ekstra tilbud, når man melder sig ind i fagforeningen. Som man dog kan læse her på siden, så er besparelserne mere begrænsede inden for priserne på a-kasserne.

Læs mere >>> Priser på fagforeninger med eller uden a-kasse