faglig

Krifa eller det faglige hus (Sammenligning)

Her på siden vil du få et sammenligneligt overblik over to af de største danske fagforeninger; Krifa og Det Faglige Hus som er de to største gule fagforeninger i Danmark. De gule fagforeninger er kendetegnet ved ikke at være i stand til at forhandle overenskomster, og kæmper altså derfor ikke for dine rettigheder på arbejdsmarkedet som sådan. Dog hjælper de dig selvfølgelig stadig i dit arbejdsliv med rådgivning, vejledning og andre problemstillinger eller tvivl du måtte have ift. dit arbejdsliv.

Prisforskelle mellem Krifa og Det Faglige Hus

Priserne på de to fagforeninger er rimelig forskellige, dog er de begge placeret i den billigere ende blandt de danske fagforeninger. Dette er især fordi de begge er gule fagforeninger og derfor ikke dedikerer tid og ressourcer på overenskomstforhandlinger, som de dyrere røde fagforeninger nemlig gør. Hos Krifa koster et almindeligt månedligt medlemskab 150 kr., mens det hos Det Faglige Hus koster 69 kr. pr. måned.

Begge fagforeninger tilbyder også a-kasse, og her er priserne tættere på hinanden, dog stadig med en lille, men tydelig forskel. Hos Krifa koster a-kassen 523 kr. pr. måned og hos Det Faglige Hus koster det lidt mindre, nemlig 497 kr. om måneden (Begge a-kassepriser er for fuldstidssikrede medlemmer). Det giver en samlet pris på 673 kr. om måneden hos Krifa, og 566 kr. om måneden hos Det Faglige Hus, hvilket altså gør Det Faglige Hus væsentligt billigere, med en forskel på omkring 100 kr. hver måned. 

Faglige ligheder mellem de to fagforeninger

Som nævnt er både Krifa og Det Faglige Hus gule fagforeninger. Dette betyder, at de ikke kæmper for dine rettigheder som arbejdstager på arbejdsmarkedet eller forhandler overenskomster. Dog er medlemmerne af begge fagforeninger dog stadig dækkede af de overenskomster, der nu måtte være på deres arbejdsplads, også selvom andre fagforeninger har forhandlet og tilkæmpet sig disse overenskomster for deres medlemmer.

Begge fagforeninger hjælper deres betalende medlemmer med problemstillinger på arbejdspladsen og fungerer som en livline, hvis man eksempelvis mangler sin løn, får en arbejdsskade eller mister sit job og sin indtægt. Dog engagerer disse fagforeninger sig ikke direkte i din arbejdsplads, da de ikke selv tager kontakt til og undersøger dem ift. medarbejdernes vilkår, trivsel og arbejdsforhold. Altså vil du selv skulle opsøge fagforeningerne med en problemstilling eller tvivl, hvis du ønsker hjælp. De er selvfølgelig stadig lige så kompetente som enhver anden fagforening.

Begge fagforeninger er også politisk uafhængige og støtter hverken politiske partier eller dagsordener i nogen grad, og medlemmernes politiske overbevisning er selvfølgelig ikke af nogen interesse for hverken den eller den anden. Desuden er de begge to tværfaglige og accepterer medlemmer fra alle brancher og fagområder, uanset hviliken stilling man måtte have.

Faglige forskelle mellem de to

Som navnet indebærer er Krifa (Kristelig Fagforening) sprunget ud af et religiøst fundament. I dagens Danmark forsøger fagforeningen dog at lægge mindre vægt på denne side af foreningen, og alle, uanset religion kan være medlem. Dog er toppen af fagforeningens medlemmer, samt hovedbestyrelsen domineret af primært kristne troende fra den absolutte højrefløj af folkekirken, og for at blive valgt til tillidsposter skal man eksempelvis have Biblen som grundlag og værne om foreningens grundlæggende kristne værdier. Dette er dog ikke noget, der er gennemgående eller noget, der som sådan lægges mærke til af menige medlemmer, der gør brug af foreningens services. Disse er i sidste ende kunder. Det Faglige Hus har derimod intet religiøst tilhørsforhold at tale om, så dette er en markant forskel mellem de to.

 

Hvilken fagforening passer dig?

Hvis du er usikker på, hvilken fagforening der passer bedst til dig og dit erhverv, kan du bruge vores søgefunktion nedenfor. Søg efter erhverv eller erhvervsområde.