Enkeltmandsvirksomhed

Enkeltmandsvirksomhed

Om enkeltmandsvirksomheder og fagforeninger

Om enkeltmandsvirksomheder og fagforeninger

Når du etablerer egen virksomhed, vil der være en lang række forhold, du skal tage stilling til – det er ikke altid ligetil. Du skal eksempelvis beslutte virksomhedsorganisationen, hvilket har indvirkning på, hvordan du bliver beskattet, samt hvordan du skal drive din virksomhed. Eksempler på organisationsformer er anpartsselskaber, aktieselskaber og enkeltmandsvirksomheder. Driver du eksempelvis din neglesalon som en enkeltmandsvirksomhed, er der intet kapitalkrav til virksomheden, og du er angivet som den eneste ejer og står derfor for alle beslutninger. Du må gerne ansætte medarbejdere.

Som ejer af en enkeltmandsvirksomhed kan du sagtens melde dig ind i en fagforening og a-kasse, også selvom du ikke er lønmodtager. Fagforeningen vil bl.a. kunne give dig juridisk hjælp, hvis du skulle støde på problemer. Samtidig får du også adgang til diverse netværk og kompetencegivende kurser. Fagforeninger sigter således også mod de selvstændige, selvom omdrejningspunktet er kampen for bedre arbejdsvilkår til lønmodtagere.

Søger du en fagforening udelukkende for selvstændige, er Virksom et bud. De kan tilbyde særlige løsninger, hvad enten man er på vej til at etablere sin egen virksomhed eller er i fuld gang. Kontingentet ligger på 601 kr. pr. måned for både fagforening og a-kasse. Du kan også vælge at melde dig ind i fagforeninger og a-kasser, der både optager lønmodtagere og selvstændige. Skal man nævne nogle få navne blandt mange, kunne det være Ase, Krifa, PROSA, Teknisk Landsforbund og Business Danmark.

Som selvstændig erhvervsdrivende kan du ikke modtage dagpenge. Det kan du imidlertid, hvis din enkeltmandsvirksomhed må lukke ned. Karensperioden er 3 uger, medmindre der er tale om et konkursbo. Som selvstændig giver det derfor god mening at betale ind til en a-kasse, hvis man vil sikre sig selv ved ledighed.

Som selvstændig er du i lidt af en særposition, når du skal vælge fagforening. Brug derfor nettet til at finde det rigtige match.

Læs mere >>> Fagforening og a-kasse for selvstændige

Hvilken fagforening passer dig?

Hvis du er usikker på, hvilken fagforening der passer bedst til dig og dit erhverv, kan du bruge vores søgefunktion nedenfor. Søg efter erhverv eller erhvervsområde.