redningskrans

Dagpenge uden a-kasse?

Er det muligt at få adgang til dagpenge uden at være medlem af en a-kasse? Det korte svar er nej, det er det ikke. Men hvad gør man så? Heldigvis har du nogle andre muligheder at trække på, så du ikke er helt uden et sikkerhedsnet eller redningskrans, hvis du pludselig står uden arbejde og indkomst. 

Hvilke muligheder har man som arbejdsløs?

Nogle holdbare alternativer er eksempelvis at tegne en lønsikring. Der er nogle a-kasser i Danmark, som tilbyder at tegne lønsikring uden at skulle være medlem af a-kassen. Altså køber du i princippet bare en forsikring af dem, der sikrer dig løn, i tilfælde af at du bliver ledig, ligesom hvis det var enhver anden forsikring. A-kassen Frie tilbyder for eksempel lønsikring uden medlemskab fra 59 kr. pr. måned. Prisen vil dog variere, afhængigt af hvor mange penge, du vil forsikres for, til når du bliver arbejdsløs.

At få ret til dagpenge som ledig

Hvis du står i den uheldige situation og bliver ledig uden at være medlem af en a-kasse, så er det også muligt at få kontanthjælp i stedet for. Det er dog meget vigtigt at påpege, at der har været mange stramninger i det seneste år på kontanthjælpsområdet, så derfor er det ikke en leg at få det tildelt. De fleste vil derfor ikke få medhold i en kontanthjælpansøgning.

I stedet kan du overveje at gøre op med dig selv, hvor længe du kan overleve på din opsparing, såfremt du har dette, og her ville det være en god ide at medregne prisen for en a-kasse i et år. Uanset din situation, medmindre du er dimittend, skal du være medlem af en a-kasse i mindst 1 år, før du kan få dagpenge, om så du er ledig eller i arbejde.

Der er altså ikke mange andre muligheder for forsørgelse i dagens Danmark, hvis du bliver ledig og ikke er medlem af en a-kasse. Her kan man kun sætte sin lid til kontanthjælp, hvis denne bliver godkendt, ellers må man gøre brug af sin opsparing eller få hjælp af sit netværk.

Af samme årsag er langt de fleste arbejdstagere i Danmark medlem af en a-kasse, så de altid vil have et sikkerhedsnet, til når de en dag pludselig står uden arbejde. Dette er et system, der er misundt i mange andre lande, hvor støtten er betydeligt lavere eller endda ikke-eksisterende.

Hvilken a-kasse bør jeg så vælge?

De forskellige a-kasser i Danmark har meget tilfælles men også mange forskellige mellem sig. Nogle vil være branchespecifikke og som regel lidt dyrere, men til gengæld tilbyder de målrettet og fagspecifik støtte i form af kurser, vejledninger, værktøjer og meget andet, der er relevant for medlemmerne indenfor deres specifikke uddannelses- og arbejdsområde. Andre fagforeninger vil være lidt billigere, men til gengæld have mindre at tilbyde dig i form af kurser, andre værktøjer osv. Delvist fordi de ikke vil være fagspecifikke og derfor ikke kan give dig en målrettet vejledning på dit arbejdsområde, og fordi de har fraprioriteret sådan en støtte.

Fælles for dem alle er dog, at afhængigt af din livsituation vil få udbetalt det præcis samme beløb, hvis du bliver ledig og skal på dagpenge. Desuden er medlemskabet også skattefradragsberettiget, hvorfor det egentlige medlemskab er meget billigt i sidste ende.

 

Hvilken fagforening passer dig?

Hvis du er usikker på, hvilken fagforening der passer bedst til dig og dit erhverv, kan du bruge vores søgefunktion nedenfor. Søg efter erhverv eller erhvervsområde.