skift a kasse

Skift til en anden a-kasse

Der kan være mange gode grunde til, at du ønsker at skifte a-kasse, og faktisk er det en ret ukompliceret process. Læs mere om hvilke fordele der kan være ved at skifte a-kasse, hvornår man bør skifte a-kasse og hvordan man helt konkret skifter a-kasse. Skift til din nye a-kasse i dag. Det kræver kun få klik med musen!

A-kasser

For Handel og kontor Priser: fagforening fra 474 kr. /md., a-kasse 530 kr. /md.

HK

  • Dedikerat fagforening og a-kasse 
  • Lønsikring og er sikret op til 80 % af din løn
  • Masser af rabat med HK
Annoncelink
For alle Priser: fagforening fra 49 kr. /md., a-kasse 514 kr. /md.

Frie

  • Billig fagforening og a-kasse for alle
  • Gratis lønsikring på 3.000 kr.
  • Gratis foredrag, træning i jobinterview, karrierecoaching mm.
Annoncelink
For alle Priser: fagforening 69 kr. /md., a-kasse 497 kr. /md.

Det Faglige Hus

  • Bliv medlem i både fagforening og a-kasse og få gratis fagforening i 6 måneder.
  • Rabattilbud på bil, bolig og ferie
  • Store besparelser på forsikringer
Annoncelink
For alle Priser: a-kasse 488 kr. /md.

FTFa

  • Sparring på CV og ansøgning inden for 24 timer
  • Du får økonomisk tryghed
  • Hjælp til karriereskifte
Annoncelink
Hvilken fagforening passer dig?

Hvis du er usikker på, hvilken fagforening der passer bedst til dig og dit erhverv, kan du bruge vores søgefunktion nedenfor. Søg efter erhverv eller erhvervsområde.

Vil du skifte a-kasse?

Overvejer du at skifte til en anden a-kasse? Måske ønsker du en billigere a-kasse, en a-kasse inden for et andet fagområde, eller måske vil du blot have flere medlemsfordele i den nye a-kasse. Der kan være mange årsager til at man vælger at skifte a-kasse.

Nogle udskyder at flytte til en ny a-kasse, fordi de ikke kan overskue det. Men realiteten er, at det faktisk er nemt og ligetil at skifte fra én a-kasse til en anden. Læs med på denne side for at få svar på følgende spørgsmål: ”Hvorfor skifte a-kasse?” og ”Hvordan skifter man a-kasse?”

Hvorfor være medlem af en a-kasse?

Først og fremmest er det dit eget valg, om du vil være medlem af en a-kasse. Det er altså ikke obligatorisk, men det kan dog være en rigtig god investering at betale a-kassekontingentet én gang i kvartalet. Et medlemskab i en a-kasse er nemlig et krav for at få udbetalt dagpenge ved uforskyldt ledighed, og du skal have været medlem i minimum 1 år, inden du er berettiget til dagpengene.

Dermed er a-kasserne i Danmark din vej til dagpenge i tilfælde af, at du modtager en fyreseddel.

Du bør notere dig, at du først bliver optaget i en a-kasse, når du selv tager initiativ hertil. Det er altså dit eget ansvar at få meldt dig ind i en a-kasse. Er du nyuddannet, skal du f.eks. søge om optagelse senest 14 dage efter, at uddannelsen slutter, hvis du vil optages på de særlige dimittendregler og modtage dagpenge imens du søger job.

Dagpenge er den største offentlige sats, du kan få tildelt ved ledighed. Alternativet til dagpenge er kontanthjælp eller en lønsikring.

A-kassens hovedopgave er at administrere udbetalingen af dine dagpenge, hvorfor a-kassen også skal orienteres, hvis du bliver ledig, ligesom det lokale jobcenter også skal orienteres. Både a-kassen og jobcentret står nemlig for at sammensætte en jobplan, der har til hensigt at få dig tilbage på arbejdsmarkedet.

Medlemskabet af en a-kasse er kort og godt en økonomisk sikring ved arbejdsløshed, både for fuldtidsforsikrede og deltidsforsikrede samt nyuddannede medlemmer. Det er i øvrigt også a-kassen, der bl.a. tager sig af sygedagpenge, dog kun i den første periode, inden kommunen tager over.

Udover den økonomiske sikkerhed ved et medlemskab i en a-kasse, kan der også være rigtig mange attraktive medlemsfordele, hvilket også kan være årsag til at man måske ønsker et skift af a-kasse.

Læs mere >>> Om A-kasser

Hvorfor skifte a-kasse?

Der kan være mange årsager til, at man ønsker at skifte a-kasse. En af de primære årsager er, at man skifter arbejdsområde. I nogle tilfælde kan det ligefrem være en nødvendighed at skifte a-kasse, hvis du får et helt andet slags arbejde end før, da nogle a-kasser er rettet mod bestemte segmenter af arbejdsmarkedet. Derfor skal man være opmærksom på, at et karriereskift kan betyde et a-kasse skift.

Når du vælger en a-kasse, kan du vælge mellem de tværfaglige eller branchespecifikke a-kasser. Det kan være en god idé at være medlem i en a-kasse, der har særlige kompetencer inden for netop dit felt, og derfor også kan tilbyde dig en mere målrettet vejledning, både med hensyn til jobsøgning og CV.

Årsagen til skiftet kan også være utilfredshed, et bedre tilbud i en anden a-kasse eller flere attraktive medlemsfordele. Du skal dog ikke skifte a-kasse med et håb om at opnå højere dagpengesatser. Dagpengesatserne justeres årligt af staten og er derfor ens for alle a-kasser.

Læs mere >>> Dagpengesatser 2024

Dertil kan kontingentpriserne dog variere ganske meget, ligesom du ofte kan få attraktive pakketilbud på medlemskab af både a-kasse og fagforening. Derfor kan prisniveauet også ofte være årsag til, hvorfor man vil skifte a-kasse.

Flere fagforeninger arbejder også sammen med bestemte a-kasser. Du har dog frihed til at vælge præcis den a-kasse, du ønsker, men på nogle arbejdspladser vil der være et uudtalt ønske om, at du melder dig ind i en bestemt fagforening (og den tilhørende a-kasse), selvom du i princippet aldrig kan tvinges.

Inden du tager det endelige skridt og skifter a-kasse, bør du undersøge grundigt, hvad du egentlig får med det nye medlemskab. Selvom en tværfaglig a-kasse ofte er lidt billigere end en branchespecifik, får du muligvis ikke det samme antal tilbud i form af kurser, workshops og møder. 

Nogle a-kasser går også ind og tilbyder en lønforsikring, hvor du typisk kan få dækket op til 80% af din løn. I enkelte a-kasser kan du endda få dækket op til hele 90% af din løn.

Til gengæld kan det være, at du kun er interesseret i selve dagpengene og ikke så meget ekstratilbuddene, hvorfor det kan være logisk at lave en prissammenligning og blot gå efter den billigste a-kasse du kan finde.

Læs mere >>> Lønsikring

Hvordan skifter man a-kasse?

Ønsker du at skifte a-kasse, skal du blot henvende dig til den nye a-kasse og lade dem overflytte dig.

Det er umiddelbart en nem proces at flytte fra en a-kasse til en anden, men ligesom med andre tjenester og produkter kan der være stor forskel mellem a-kassernes måde at gennemføre dette skift på. 

Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du ikke melder dig ud af din nuværende a-kasse, da du vil miste retten til dagpenge. Lad den nye a-kasse klare skiftet for dig, og hvis du er i tvivl om spørgsmål i forhold til skiftet, kan du altid kontakte din nye a-kasse.

A-kasserne tilbyder ofte at ordne hele processen for skift af a-kasse. Det betyder, at de sørger for at få opsagt dit nuværende medlemskab og overført din anciennitet.

Der er 3 ting man skal tænke over inden sit skift til en ny a-kasse og det er anciennitet, regler om opsigelsesvarsler og om du er ledig eller i arbejde.

Skift af a-kasse og anciennitet

Begynd aldrig selv på at udmelde dig af din a-kasse, da du eventuelt risikerer at miste dine optjente dagpenge eller anden form for anciennitet, som er optjent gennem medlemskabet i den gamle a-kasse. Helt konkret skifter du altså a-kasse ved at melde dig ind i en ny a-kasse og fortælle dem, at du gerne vil overflyttes fra en anden a-kasse. Det er altså selve a-kassen, der klarer selve skiftet for dig.

På den måde sikrer du dig at din anciennitet fra din a-kasse følger med i dit skift til en ny a-kasse.

Skift af a-kasse og opsigelsesvarsler

Du skal dog være opmærksom på, at der hos visse a-kasser og fagforeninger kan være tale om egentlige opsigelsesvarsler.

Mange har det med a-kasser som med banker. Når man først er kunde, er det de færreste, der tager medlemskabet op til overvejelse og vurderer indholdet såvel som prisen. Men forandring fryder, og der kan som sagt være penge at spare. Du skal blot orientere dig i din gamle a-kasse, om der er nogle opsigelsesvarsler du skal være opmærksom på.

Du kan skifte a-kasse, når du vil, og lige så ofte du vil. Vær dog opmærksom på at du kun kan være medlem af én a-kasse ad gangen, modsat i fagforeninger, hvor du kan have så mange medlemskaber, som du vil.

Skift a-kasse som ledig

Bemærk, at du både kan skifte a-kasse, når du er ledig, og når du er i arbejde. Er du i arbejde, kan overflytningen ske forholdsvis hurtigt, mens det ved ledighed kan tage lidt længere tid.

Kontakt a-kassen ved ændringer i dit arbejdsliv

På samme vis som med at skifte a-kasse kan der også være stor forskel på, i hvilken udstrækning a-kassen foretager forskellige opdateringer og gør det nemmere for dig. 

Hvis du står i en situation, hvor du arbejder på deltid og har deltidsforsikring hos a-kassen, men går op til fuldtidsarbejde, så skal du meddele det til a-kassen og få ændret din status til fuldtidsforsikring.

Nogle a-kasser er dog tilknyttet E-indkomstregistret, hvilket betyder, at en statusændring fra deltidsforsikring til fuldtidsforsikring sker helt automatisk. Hvis du arbejder mere end 30 timer i blot nogle uger eller en måned, så sker der ikke nogen ændring.

Hvis man imidlertid har arbejdet mere end 390 timer på tre måneder (eller mere end 360 arbejdstimer inden for 12 uger, hvis du er ugelønnet), så kan man hos nogle a-kasser forvente at blive flyttet helt automatisk fra deltidsforsikring til fuldtidsforsikring gældende fra den første dag i måneden, efter at det er blevet registreret.

Lige meget hvad, er det dog altid en god idé at kontakte a-kassen, hvis der sker permanente forandringer i dit arbejdsliv. I sidste ende er dit arbejdsliv nemlig dit ansvar.

Det er også vigtigt at huske på, at man ved ledighed ikke har mulighed for at skifte fra deltidsforsikring til fuldtidsforsikring. Det er dog muligt at skifte den anden vej, hvilket så vil medføre en nedskrivning i dagpengesatsen.

Skift a-kasse og sænk udgifterne

Hvis man ønsker at få sænket sine udgifter, kan der være nogle besparelser at hente ved at skifte a-kasse.

Besparelserne kan være på selve den månedlige pris, men det kan også være gennem a-kassens medlemstilbud og rådgivning, som måske er lige dét, som du har brug for. Derfor kan dit kontingent til a-kassen hurtigt tjenes hjem, hvis du udnytter de gode tilbud og forsikringer i a-kassen.

A-kassernes medlemstilbud og netværk

Hvis man overvejer at skifte a-kasse, kan man godt stirre sig blindt på prisen, men der er naturligvis et hav af forskelle på, hvordan a-kasserne gør det hele lettere for deres medlemmer. Det sker både ved praktiske forhold omkring skift og udbetaling af dagpenge samt medlemstilbud og eksponering over for et specialiseret netværk og nye jobmuligheder.

A-kasserne giver nemlig også adgang til en lang række medlemstilbud, hvilket også kan påvirke valget om at flytte a-kasse. 

A-kasserne arbejder i stigende grad med at få medlemmerne tilbage på arbejdsmarkedet. Det sker gennem specialiseret rådgivning, men også gennem en lang række af aktiviteter for a-kassens medlemmer, som får adgang til workshops, arrangementer, netværk og specielle tilbud, som alle kan være en afgørende faktor i beslutningen om at skifte a-kasse.

Det kan for eksempelvis være, at du vil skifte til en ny a-kasse for at spare 100 kr. ekstra om måneden, men måske kan du få gode tilbud på forsikringer i din gamle a-kasse, og dermed spare de 100 kr. ved at blive alligevel. Eller måske skifter du til en lidt dyrere a-kasse for netop at få udvidet dit netværk inden for din branche og modtage nye jobmuligheder.

Da prisforskellen på a-kasserne generelt ikke er så stor på månedsbasis, så kan det for nogen være vigtigere at få sikret sine kompetencer og udvidet sit netværk, da det på længere sigt vil sikre én jobmuligheder, som i sidste ende gør kontingentet mere end det værd.

Det er derfor en god idé at spørge sig selv, hvorfor man vil skifte a-kasse, og altid tænke det igennem en ekstra gang inden man permanent skifter a-kasse.

A-kasser priser 2024

  1. Din Sundhedsfaglige A-kasse (DSA) - 470 kr. per måned.
  2. Akademikernes A-kasse - 484 kr. per måned.
  3. FTF A-kasse - 488 kr. per måned.
  4. Det Faglige Hus - 497 kr. per måned.
  5. MIN a-kasse - 506 kr. per måned.
  6. Frie - 514 kr. per måned.
  7. FOA - 519 kr. per måned.
  8. Krifa - 523 kr. per måned.
  9. ASE - 527 kr. per måned.
  10. CA - 528 kr. per måned.

Tænk dig om inden skift af a-kasse

Der kan altså være mange grunde til, at man gerne vil skifte a-kasse. Før du træffer det endelige valg, har vi opsummeret de vigtigste pointer, som kan hjælpe dig til at danne et bedre overblik inden du skifter til den nye a-kasse:

  • Er der nogle medlemstilbud, som min økonomi kan drage fordel af?
  • Tilbyder a-kassen nogle kurser, som jeg kan bruge i mit arbejdsliv?
  • Kan den nye a-kasse hjælpe mig med at udvide mit netværk?
  • Er der nogle opsigelsesvarsler i min gamle a-kasse som jeg skal være opmærksom på?
  • Er jeg ledig eller aktiv på arbejdsmarkedet, når jeg foretager skiftet?

Når du har gået igennem punkterne og besluttet dig for at foretage et skift, skal du blot kontakte din nye a-kasse og få dem til at starte processen, så du ikke mister din optjente anciennitet.

Læs mere >>> Se liste over alle a-kasser i Danmark